У єгипетській гробниці Рамзеса VI знайшли відгуки античних мандрівників

13:12, 26.06.2017
У єгипетській гробниці Рамзеса VI знайшли відгуки античних мандрівників

Польські археологи досліджують гробницю Рамзеса VI.

Польські археологи виявили численні написи (відгуки) античних туристів під час дослідження гробниці давньоєгипетського фараона Рамзеса VI в Долині царів у Єгипті.

 

Відгуки, які залишили стародавні мандрівники, нагадують сучасні дискусії на Facebook і туристичних форумах.

 

«Я був тут, але мені не сподобалося нічого, окрім саркофага!», «Сподобалося!», «Я не можу прочитати ієрогліфи!» - це деякі з написів, які прочитали польські вчені, працюючи всередині гробниці в Долині царів, пише Scienceand Scholarshipin Poland.

 

 «Долина царів була туристичним напрямком вже в давнину. Як і сьогодні, туристи часто писали свої імена в тих місцях, які вони відвідували. Серед понад шістдесяти гробниць у цьому місці щонайменше в десяти є написи, зроблені древніми мандрівниками», - говорить археолог і папіролог з Інституту археології Варшавського університету професор Адам Лукашевич.

 

На стінах усипальні, довжина якого становить сто метрів, учений нарахував понад тисячу «відгуків», значну частину яких було вирізано гострими предметами, а меншу – нанесено червоною фарбою. Переважно вони припадають на греко-римський період і написані грецькою, рідше – латинською мовою.

 

Найчастіше серед написів зустрічаються античні еквіваленти «Тут був такий-то», імена, місця народження та рід занять туристів. Рідше дослідникам траплялися довші тексти, включно з віршованими.

 

А один із написів є чимось на зразок діалогу. Один із відвідувачів написав, що йому сподобалася гробниця і він прочитав ієрогліфи на стінах. Другий додав нижче: «Не можу прочитати цей напис!», а третій турист дописав: «Не розумію, чому тебе хвилює те, що ти не можеш прочитати ієрогліфи!».

 

За словами професора, написи розташовано на різній висоті, іноді в кількох метрах над землею.

 

Протягом тривалого часу коридори гробниці було частково засипано піском, по якому ходили відвідувачі. Першим із них, найімовірніше, доводилося повзти, тож їхні написи археологи знаходили під стелею.