Макрон заперечив належність Анни Ярославни до історії Росії

14:34, 26.06.2017
Макрон заперечив належність Анни Ярославни до історії Росії

Президенти Макрон і Порошенко згадали спільну історію своїх країн.

Президент Франції Еммануель Макрон наголосив, що королева Анна Ярославна належить спільній історії Франції і України.

 

Про це пан Макрон заявив під час спільної прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком в Парижі у понеділок.

 

«Хочу сказати, що між нашими обома країнами є дуже глибока історія. І ви цьому присвятили деякий час, щоб віддати належне Анні Київській (так у країнах Західної Європи називають Анну Ярославну - ред.). Ви розповіли, наскільки важлива ця історія ХІ століття, наскільки вона глибоко торкається наших давніх відносин», - заявив президент Макрон.

 

Тим самим пан Макрон заперечив належність постаті Анни Ярославни до історії Росії, як на цьому нещодавно наполягав президент РФ Путін. 

 

Еммануель Макрон також заявив, що вважає Росію країною, що здійснює агресію на Донбасі й відібрала в України Кримський півострів.

 

"Треба розуміти, що агресія походить з Росії, тобто агресором є не Україна. Також ми визнаємо анексію Криму, що вона є незаконною. Ми знаємо, хто розв'язав війну. Ми повинні з цього вийти в рамках угод, яких було досягнуто", - зазначив французький лідер.

 

На думку Макрона, мінський формат вирішення проблем Донбасу не ідеальний, але поки що кращих пропозицій немає.

 

Він також висловив думку, що Україна і Франція повинні більше працювати через адміністративне партнерство і через сектор бізнесу. 

 

Президент Франції також висловив підтримку переговорам у нормандському форматі із залученням ОБСЄ.

 

Президент Порошенко, у свою чергу, повідомив про досягнуту домовленість провести консультації для напрацювання пропозицій до зустрічі лідерів нормандського формату.

 

Як повідомляла «УМ», раніше президент Росії Володимир Путін заявив під час свого візиту до Парижа, що Анна Ярославна, королева Франції, була росіянкою. І додав, що французько-російські відносини почалися з її шлюбу з Генріхом I в 1051 році. 

 

Президент Петро Порошенко на це пізніше зазначив, що Путін на очах всієї Європи намагався викрасти до російської історії киянку Анну Ярославну.