В Україні відзначають 110 років від дня народження Романа Шухевича (фото)

17:24, 30.06.2017
В Україні відзначають 110 років від дня народження Романа Шухевича (фото)

Камінь під будівництво пам’ятника Герою України Роману Шухевичу в Івано-Франківську. (Фото з ФБ-сторінки "Національного корпусу")

Заходи з вшанування пам’яті з нагоди 110-ї річниці від народження легендарного командувача УПА Романа Шухевича відбулися у Києві та інших містах України в п’ятницю, 30 червня.

 

Про це повідомляють громадські активісти і представники націоналістичних організацій у соцмережах.

 

Зокрема, у Києві відзначають не лише 110-у річницю з нагоди дня народження Романа Шухевича, але й 76-у річницю Акту відновлення Української державності 30 червня 1941 року.

 

Зокрема, у Будинку Вчителя відбулася презентація книги Омеляна Коваля "Спогади мого життя", а в Національному історичному музеї відкрили виставку про провідників національно-визвольного руху "Сила волі".

 

Вже о 15:00 у Будинку вчителя відбувся інтелектуально-мистецький захід за участі Юрія Шухевича.

 

Разом із присутніми молився голова УГКЦ Святослав Шевчук, а церковний хор заспівав духовний гімн України «Боже великий єдиний».

 

«Захід з нагоди 110-ї річниці від дня народження Романа Шухевича. Будинок вчителя. міністри, герої АТО, громадські діячи, колищні президенти присутні на цьому заході», - написав користувач соцмереж Павло Омельчук, який виходи в ефір у Facebook  під час заходу.

 

На урочистостях було, зокрема, помічено керівника МОЗ Уляну Супрун.

 

Націоналісти з партій «Свобода» і «Національний корпус» анонсували, як ключову подію дня фестиваль "Роман Шухевич. Хто він?", який розпочався у Києві на проспекті Шухевича, 25 (окупаційна назва - Ватутіна) о 17:00.

 

«Київ належно пам'ятає Свого Генерала - справжнього героя української нації. На жаль, такими заходами не може похвалитися Львів, окупований модерними москвофілами Садового. Але ми віримо, що шлях українського Львова лежить через українську столицю Київ. Ми пам'ятаємо Тебе, Генерале! Ми пишаємось Тобою і нікому не дозволимо чинити наругу над твоєю пам'яттю», - наголошують організатори заходу.

 

 

Під час фестивалю про генерала УПА візьмуть слово відомі історики, письменники та видавці, зокрема Брати Капранови та автор легендарного роману "Червоний" Андрій Кокотюха.

 

У програмі заходів також передбачена виставка зброї та військового форменого одягу часів УПА, ярмарок та концерт гуртів "Рутенія", "Тінь Сонця" та "Гайдамаки".

 

Також під час фестивалю буде знято проморолик для фільму "Червоний", який вийде в кінопоказ у серпні 2017 року.

 

Тоді як у Івано-Франківську патріоти заклали камінь під будівництво пам’ятника Герою України, генералу УПА Роману Шухевичу. Місце для пам’ятника визначили біля Івано-Франківської гімназії №2.

 

 

На захід прийшли представники влади, активісти «Національного Корпусу» та зацікавлені мешканці міста.

 

«Пам’ять живе тоді, коли ми до неї звертаємось. Добре, що знімають патріотичні програми, але велике значення має візуалізація», – наголосив ініціатор встановлення пам’ятника керівник міської Організації українських націоналістів Микола Сулятицький.

 

 

Довідка «УМ»:

 

Народився Роман Шухевич 30 червня 1907 року на Львівщині у галицькі сім’ї. Його дід, дядько та батько брали участь в проукраїнських процесах, саме тому Роман досить рано приєднався до Української військової організації, а потім – Організації Українських Націоналістів (ОУН).

 

Перед початком Другої світової війни увійшов до складу Головного штабу “Карпатської Січі”.

 

30 червня 1941 року, сотник Роман Шухевич разом із Степаном Бандерою і Ярославом Стецьком бере участь у проголошенні відновлення Української Державності у Львові і стає заступником міністра з військових справ.

 

На початку 1943 року вступає в українське націоналістичне підпілля. Відтоді разом із Олексою Гасином, Дмитром Клячківським, Василем Івахівим, Василем Сидором, Олександром Луцьким та Дмитром Грицаєм створює підпільну Українську Повстанську Армію (УПА).

 

Роман Шухевич загинув у селі Білогорща Львівської області 5 березня 1950 року в бою з підрозділами Внутрішніх військ та УМДБ. За ним полювали тисячі військових, проте живим Шухевич не дався, вистрелив собі у скроню.

 

Уся родина Романа Шухевича була репресована.

 

Романові Шухевичу посмертно присвоєно звання Героя України. Також він удостоєний найвищої нагороди УПА – Золотого хреста бойової заслуги.