Україна заведе кримінальні справи на 35 росіян, що проводили археологічні розкопки в Криму (список)

13:45, 01.07.2017
Україна заведе кримінальні справи на 35 росіян, що проводили археологічні розкопки в Криму (список)

Археолог в Керчі на розкоп одяг російську військову форму, т.зв. "горку" (Російська газета)

Українська прокуратура Автономної республіки Крим, що наразі працює в Херсонській області готується порушити кримінальні справи проти російських археологів, які з 2014 року в порушення міжнародних конвенцій і українського законодавства про охорону пам'яток проводять розкопки в окупованому Криму.

Про це в Facebook написав координатор групи "Інформаційний спротив", нардеп від "Народного фронту" Дмитро Тимчук.

"Щодо захисту культурної спадщини в Криму. За інформацією групи ІС, прокуратура Автономної Республіки Крим (як відомо, діє зараз на неокупованій території України) готується порушити кримінальні провадження проти археологів - громадян Російської Федерації, які з 2014 р. в порушення міжнародних конвенцій і українського законодавства про охорону пам'яток проводять розкопки на окупованій території України", - написав він.

Тимчук опублікував список осіб, що своєю діяльністю порушили міжнародні норми проведення археологічних досліджень, тобто руйнували історико-культурну спадщину України:




"У перспективі для притягнення вказаних осіб до відповідальності вони можуть бути оголошені в міжнародний розшук. Також - це потенційні кандидати в санкційні списки. З усіма наслідками, що випливають. Це ще треба вміти. В путінській Росії, заснованій на брехні і крадіжці, навіть вчені часто-густо - злочинці і співучасники злочинів", - резюмував Тимчук.

Нагадаємо, що в Керчі проводять археологічні розкопки на території, на якій заплановано будівництво траси "Таврида". Археологи розкопали територію біля туберкульозного диспансеру, який розташований на шляху до будівельного майданчика Керченського моста. У ході робіт археологи зняли шар землі, під яким виявили давню кладку. Зазначалося, що роботи ведуться на місці, де збереглися залишки городища епохи бронзового століття.

Також окупаційна російська влада Криму повідомляла про приїзд на півострів англійських вчених з Брістольського університету, в тому числі археолога з Британії Ніла Фолкнера. Заявлялося про намір реалізувати спільний російсько-британський проект, пов'язаний з подіями Кримської війни 1853-1856 років (археологічні розкопки та організацію молодіжних археологічних таборів для студентів з Великої Британії і Росії).

Асоціація археологів України просить Європейську асоціацію археологів не співпрацювати з російськими дослідниками, які працюють в окупованому РФ Криму.