Україна закликає Польщу не політизувати спільну історію через Бандеру

07:41, 06.07.2017
Україна закликає Польщу не політизувати спільну історію через Бандеру

У Польщі триває антиукраїнська істерія через чутливі питання спільної історії.

Посол Польщі в Україні Ян Пєкло був запрошений до МЗС України у зв’язку зі скандальними висловлюваннями міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського щодо України в інтерв’ю для тижневика "W sieci".

 

Про це повідомило МЗС України у середу ввечері.

 

Зазначимо, що пан Ващиковський заявив, що Польща виступить проти приєднання України до Європейського Союзу, якщо не будуть вирішені історичні питання та питання прав меншин. Мовляв, «з Бандерою ви до Європи не увійдете».

 

"Українська сторона переконана, що спільними зусиллями, у тому числі з дружньою Польщею, ми маємо будувати спільне європейське майбутнє, а не ставити один одному умови", - заявили натомість у МЗС України.

 

Відтак, у МЗС зазначили послу Яну Пєкло, що для України європейський вибір - це не тільки зовнішня політика, а й щоденна кровопролитна боротьба і копітка наполеглива праця.

 

"У цьому зв’язку звернено увагу на некоректність висловлювань міністра Ващиковського стосовно ситуації на Сході України. Було зазначено, що саме український народ платить надзвичайно велику ціну – ціну сотень життів кращих своїх представників за незалежність, за цивілізаційний вибір розвитку, а також за те, щоб не допустити на територію Польщі та інших країн ЄС російські війська", - наголошується у коментарі МЗС.

 

Крім того, українські дипломати звернули увагу й на необхідність "більш стриманого підходу польського політикуму до чутливих історичних питань" та згадали про неодноразові заклики не політизувати чутливі сторінки спільного історичного минулого, що може використовуватися третьою стороною на шкоду інтересам України та Польщі.

 

"Українською стороною було вкотре наголошено, що оцінка тих чи інших історичних подій - це завдання істориків, а у контексті українсько-польських відносин цими питаннями займаються Форум істориків та Форум партнерства", - йдеться у повідомленні МЗС України.

 

Українські дипломати підкреслили, що «у політиці кожне порівняння має свій зміст, і враховуючи взаємовигідне стратегічне партнерство та довірливі відносини між нашими країнами, не зовсім тактовним було порівняння з Грецією та Македонією».

 

Зауважимо, що у скандальному інтерв’ю тижневику "W sieci" міністр МЗС Польщі Вітольд Ващиковський також висловлював припущення, що у разі невирішення питань може виникнути ситуація на кшталт тієї, що існує у Греції та Македонії. Як відомо, через незгоду Греції з назвою Македонії остання не може вступити до НАТО і розпочати переговори про членство в ЄС.

 

Як повідомляла «УМ», кілька місяців тому голова керівної партії Польщі "Право і Справедливість" Ярослав Качинський також заявляв, що глорифікація імені Степана Бандери в Україні може завадити євроінтеграційним прагненням України.

 

Качинський заявив про те, що майбутнє польсько-українських відносин "під питанням" через трактування в Україні власної історії, зокрема ролі УПА.

 

Натомість директор Інституту національної пам’яті України Володимир В’ятрович в інтерв’ю «Україні молодій» висловив думку, що «для наших сусідів-поляків є властивою така ментальна риса, як представлення себе народом-жертвою».