У Фастові пограбували музей-вагон злуки УНР та ЗУНР (фото)

09:58, 11.07.2017
У Фастові пограбували музей-вагон злуки УНР та ЗУНР (фото)

Поліція лише зафіксувала факт розграбування Петлюрівського вагону у Фастові.

Відомий Петлюрівський вагон (музей-вагон злуки УНР і ЗУНР) цинічно пограбували на залізничному вокзалі у Фастові цими днями.

 

Факт пограбування так званого «Музею на колесах» виявив його директор Едуард Мондзелевський, коли днями повернувся з курорту до Фастова і хотів провести заплановану екскурсію для гостей з різних міст України.

 

«Це просто якийсь жах і я змушений повідомити громадськість про надзвичайно неприємну звістку- цинічне пограбування нашого музею, яке сталося у період моєї відсутності під час відпустки за межами Фастова. Невідомі злодії виламали замок у дверях вагону, потрощили експозицію і стіни музею, та покрали в середині багато цінних експонатів», - написав пан Мондзелевський у Facebook.

 

За його даними, вкрадено старі монети Австро-Угорської, Німецької і Російської імперій, срібну гривню часів Київської Русі, козацький мідний кухоль, бронзові речі, телефон І пол. ХХ ст., стару книжку ХІХ ст. і допоміжну техніку - телевізор, електроконвектор тощо.

 

На його думку, злодії працювали вночі, «бо порізалися склом від вітрин і заляпали своєю мерзотною кров`ю майже всі виставкові вітрини і віконні шторки».

 

Директор музею повідомляє, що лінійної міліції чомусь на вокзалі не було як під час пограбування, так і під час виявлення самого факту пограбування.

 

 

«Повірьте, довго прийдеться оговтуватися нашому музею і відновлювати його колишню повноцінну експозицію. На жаль, одні все життя збирають і примножують щось, а другі тільки тим і живуть, що щось у когось крадуть», - обурюється Едуард Мондзелевський.

 

 

І додає, що для нього це жах, оскільки експозиція збиралася роками.

 

«І хоча мною подано відповідні заяви до правоохоронних органів, проводиться слідство і працюють відповідні експерти, але хто верне все втрачене?», - наголошує директор «Музею на колесах».

 

Довідково:

 

Музей-вагон злуки УНР та ЗУНР, також Петлюрівський вагон — розташований поруч із будівлею Фастівського залізничного вокзалу. Директор музею — Едуард Модзилевський, історик, голова Фастівського міського осередку «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка.

 

Музей відображає історичний період, коли Україна у грудні 1918 року, підписала акт злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Ця подія відбулася саме на залізничній станції Фастів.

 

Вхід до музею безкоштовний.