На Полтавщині археологи знайшли скіфське золото VI століття до нашої ери (відео)

16:43, 23.07.2017
На Полтавщині археологи знайшли скіфське золото VI століття до нашої ери (відео)

Лопата, шпателі, ножі, щітки, лінійки та інший інвентар - археологічні розкопки інколи схожі на будівництво (Полтавські новини)

На Більському городищі, яке розташоване на височині в межиріччі річки Ворскли та правої притоки Псла річки Суха Грунь в районі села Більськ Котелевського району Полтавської області, археологи знайшли скіфське золото VI століття до нашої ери.

Про унікальні знахідки археологів повідомляють Новини Полтавщини.

"Археологи, що працюють у рамках третьої польової археологічної школи, за перші дні експедиції відкопали сенсаційні знахідки. Вони знайшли знову скіфське золото, унікальні вцілілі амфори скіфської доби, різноманітні прикраси, наконечники для стріл і навіть стародавні шкіряни вироби", - йдеться в повідомленні.

Унікальність знахідок у тому, що більшість скіфських поховань були розграбовані різноманітніми мародерамим іще до того часу, як з’явилася археологія та розкопки пам’яток за науковими стандартами, які дають змогу зафіксувати всі знахідки.



Зазначається, що у Більську на території Історико-культурного заповіднику Більськ уже третій рік поспіль проходять масштабні розкопки, куди з’їжджаються археологи та науковці з провідних закладів України та інших держав.

"Якщо на початку створення школа мала вигляд польової практики для студентів, то зараз це – масштабний археологічний проект, на який з’їжджаються знані археологи та науковці з провідних закладів України і навіть інших держав", - зазначив директор Історико-культурного заповідника "Більськ" Ігор Корост.



Більське городище низкою дослідників ототожнюється з літописним містом Гелоном, який згадує у своїх творах давньогрецький історик Геродот.

У 2016 році співробітники музею археології і етнографії Харківського національного університету ім. Каразіна разом з представниками заповідника "Більськ" в межах городища виявили найбільшу на Лівобережній Україні знахідку, яка налічує 30 золотих виробів.

Ця знахідка дозволила залучити у 2017 році до розкопок представників 8 навчальних та наукових установ.