Під Кривим Рогом рятують артефакти унікального кургану

22:20, 21.08.2017
Під Кривим Рогом рятують артефакти унікального кургану

Знахідки з кургану під Кривим Рогом.

Учасники археологічної експедиції проводять рятувальні роботи в унікальному кургані епохи бронзи в районі зони зсуву біля шахти "Тернівська", що поблизу Кривого Рогу.

 

Під час розкопок вже знайшли фрагменти скелетів, залишки глиняного посуду та предметів побуту.

 

Про це повідомляє "5 канал" в понеділок.

 

"У Кривому Розі археологи досліджують курган епохи бронзи. Найдавнішим знайденим тут артефактам щонайменше 5,5 тис. років. Курган, де працюють археологи, розташований неподалік зони зсуву – сім років тому поблизу залізорудної шахти "Тернівська" просіла земля загальною площею 16 гектарів. Тож науковці активно працюють, щоб врятувати курганні артефакти, яким загрожує знищення через техногенні процеси", - йдеться у повідомленні.

 

За словам археолога Олександра Мельника, експедиція проводить так звані рятівні розкопки, які викликані тим, що 2010 року тут був зсув ґрунту на великій площі.

 

"І поступово ці зони обвалення наближуються до кургану. Курган цей відомий давно, ще з середини XIX сторіччя. Висота його первісна була до 4 метрів. Потім люди його розрівняли під городи, понизили висоту", – розповів фахівець.

 

До розкопок на кургані приступили ще у липні дві експедиції – місцева та столична. Це місце фахівці називають унікальним, бо дотепер воно залишалося недослідженим. Таких об'єктів у межах України залишились лічені одиниці.

 

"Представляє добу енеоліту бронзового віку. Приблизно 3,5-1 тис. років до Різдва Христова. Можливо, тут ще є пограбоване скіфське поховання, але ми ще до нього не докопалися. Ознаки є, ознаки пограбування є. Але це опускне поховання вже раннього залізного віку", – розказує співробітник інституту археології НАНУ Віталій Отрощенко.

 

Триватиме археологічна експедиція до кінця серпня. Всі знайдені артефакти передадуть до Криворізького історико-краєзнавчого музею.