У Тунісі знайшли затоплене античне місто Неаполіс

14:31, 06.09.2017
У Тунісі знайшли затоплене античне місто Неаполіс

Підводні археологи досліджують руїни Неаполіса поблизу Тунісу.

Археологи виявили руїни античного міста Неаполіс у Середземному морі біля берегів Тунісу. Давньоримське місто опинилося під водою близько 1700 років тому.

 

Як припускають фахівці, місто було змито з лиця землі потужним цунамі, спровокованим землетрусом 21 липня 365 року.

 

Про це повідомляє Science Alert.

 

Пошуки затонулих руїн за участю Інституту національної спадщини Тунісу та італійського Університету Сассарі велися з 2010 року. Однак тільки зараз погодні умови дозволили виявити на території близько 20 гектарів вулиці, пам'ятники і близько сотні резервуарів, що використовувалися для виробництва гаруму - рибного соусу, який був доволі популярним за часів стародавніх Греції та Риму.

 

 

За словами керівника експедиції Муніра Фантара, відкриття дозволяє вченим з упевненістю стверджувати, що місто було одним із центрів виробництва гаруму і солоної риби, ймовірно, найбільшим подібним центром у римському світі.

 

Неаполіс, назва якого в перекладі з давньогрецької означає "нове місто", було засновано в V столітті до нашої ери. Під час Третьої Пунічної війни (149-146 рр. до н. е.) місто стало на бік карфагенян, перш ніж римляни взяли його під свій контроль.

 

Нині в районі Неаполіса розташовано популярне серед туристів місто Набуль, що славиться своєю керамікою.