Польща не буде зображати львівський Меморіал орлят у нових паспортах

15:52, 11.09.2017
Польща не буде зображати львівський Меморіал орлят у нових паспортах

Новий паспорт громадянина Польщі не міститиме зображення Меморіалу орлят у Львові.

Польща офіційно заявила про відмову від зображень у нових паспортах Меморіалу орлят у Львові та Святих воріт у Вільнюсі після відповідних протестів України та Литви.

 

Про це повідомив міністр МВС Польщі Маріуш Блащак, передає Onet.pl  у понеділок.

 

"Після розгляду зауважень, які надійшли до міністерства, та рекомендацій експертів з питань, що викликали суперечки, я прийняв наступне рішення: якщо йдеться про Цвинтар львівських орлят, то замість нього була представлена постать Антося Петрикевича" - сказав міністр.

 

Пан Блащак нагадав, що Антось Петрикевич став наймолодшим кавалером ордену Virtuti Militari, коли у віці 13 років разом з іншими львівськими орлятами боровся за незалежність Польщі і похований на Цвинтарі орлят.

 

Замість зображення Святих воріт у Вільнюсі у польському паспорті має з’явитися напис з гробниці Марії Пілсудської.

 

Нагадаємо, польське міністерство внутрішніх справ оголосило обговорення нового дизайну польських паспортів. Серед зображень, що планували розмістити на документі: Остра Брама (Святі ворота) у Вільнюсі та львівський Цвинтар орлят.

 

Така ініціатива  викликала протести Литви та України. Зокрема, посла Польщі в Україні Яна Пекло було викликано в МЗС України.

 

На неприпустимості зображення Меморіалу орлят у нових польських паспортах наголошував спікер Ради Андрій Парубій під час візиту до Польщі на минулому тижні.