Під Кривим Рогом зрозкопали ритуальний курган «Патріарха»

18:15, 26.09.2017
Під Кривим Рогом зрозкопали ритуальний курган «Патріарха»

"Патріарха" поховали у кургані бронзової епохи 5 тисяч років тому.

Археологи дослідили стародавній курган бронзової епохи поблизу Кривого Рогу протягом сезону. На місці розкопок виявили 15 поховань віком від 3 до 5 тис. років.

 

Серед унікальних знахідок - ритуальна яма у формі стопи та могила впливового жерця, якого науковці умовно назвали "Патріархом".

 

Про це повідомляють українські ЗМІ.

 

Зокрема, яма, яка за формою схожа на стопу й обкладена камінням, розташована в центрі кургану на півметровій глибині. Тисячі років тому тут проводили магічні обряди та ритуали. За словами археологів, для Україні така знахідка унікальна, бо єдина.

 

Біля ритуальної ями виявлено могилу людини, яку археологи умовно назвали "Патріархом". Її поховали 5 тис. років тому, а персональний курган свідчить про особливий статус небіжчика. Саме місце погребіння має вигляд кола, що означає зверненого в кільце змія – символ підземних сил.

 

"Придана цій конструкції на дні форма стопи. Це так звана "стопа Вішну" – "стопа бога". Тобто місце, яке відмітив бог. Важливе те, що давні люди могли визначати такі місця, де ставили свої святилища", – пояснює археолог Олександр Мельник.

 

Поруч із "Патріархом" вчені розкопали ще дві могили. Одна з них прикрита стелами, що мають форму людських тіл. В другій археологи знайшли наконечники двох стріл та рештки ритуальної маски.

 

"Похована доросла людина, воїн, весь засипаний червоною охрою, і стопи, і руки, і череп. І найцікавіше, що він був вбитий двома стрілами – одна була в грудній клітці, друга в районі тазу", – розповіла археолог-дослідник Ірина Стебина у коментарі 5 каналу.

 

Закінчити розкопки, що розпочалися в липні, археологи планують до кінця вересня. Після детального вивчення знахідок обіцяють передати їх до музею.