Покрова: куди варто піти на цих вихідних у Києві

18:59, 13.10.2017
Покрова: куди варто піти на цих вихідних у Києві

У Історичному музеї дітям запропонують дізнатися про минули за допомогою ігор і конкурсів.

Україна відзначає чотири свята, пов’язані з різними історичними подіями та християнством у суботу, 14 жовтня. Православні християни святкують свято Покрови  Пресвятої Богородиці. З 1999 року на державному рівні відзначають День українського козацтва.

 

14 жовтня також вважається датою створенняУкраїнської повстанської армії. А з 2015 року 14 жовтня Україна має святковий вихідний, відзначаючи День захисникаУкраїни, який замінив радянсько-російське свято 23 лютого.

 

Національний музей історії України (Київ, вул. Володимирська, 2) підготував до Дня захисника України ряд заходів для всієї родини.

 

У цей день в Історичному музеї відбудуться інтерактивні заходи для дітей, відкриття виставки та низка лекцій.

 

Найбільшу увагу приділять дітям від 5 років і старшим.

 

З 11:00 по 13:00 у НМІУ відбудеться інтерактивна екскурсія «Козацькими стежинами», яка розрахована на дітей 5-7 класів і присвячена Дню українського козацтва.

 

«Ми говоритимемо про звичаї козаків, що вони їли, як готували куліш, їхнє навчання і тренування на Січі. Під час інтерактивної екскурсії учасники виконуватимуть практичні завдання, де вони повинні проявити швидкість і винахідливість. Наприклад, дітям запропонують змішані квасолю з шипшиною», – розповідає завідувач екскурсійного відділу НМІУ Людмила Павленко.

 

О 12:00  і 15:00 у музеї відбудеться Дитячий день, під час якого діти віком 5-7 років і  8-11 років дізнаються «Хто і як захищав нашу землю».

 

Діти пограють у карткову гру «Полководцю, збери воїнство!» та візьмуть участь у козацьких забавах. На завершення коженучасник Дитячого дня виготовить власноруч синьо-жовтий «браслет виживання».

 

Паралельно з екскурсією, о 12:00 відбудеться урочисте нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Україна в родинних історіях».

 

Куратор конкурсу, методист НМІУ Ярослава Музиченко розповідає, що у конкурсі взяли участь дівчата і хлопці віком від 12 до 20 років.

 

Географія учасників – це територія майже всієї України: охоплено Київську, Сумську, Житомирську, Полтавську, Донецьку, Івано-Франківську та Кіровоградську області, Київ.

 

Підлітки надсилали записи історій своїх родин та творчі роботи на їхній основі: повісті, есе, імпровізовані телепрограми, мульти, презентації, віртуальні родинні фотоальбоми тощо.

 

О 13:00 перед Національним музеєм історії України відбудеться відкриття виставки до 75-річчя створення УПА. Фотодокументальна вулична виставка «УПА — відповідь нескореного народу» — це розповідь про боротьбу повстанців проти нацистського та комуністичного тоталітарних режимів.

 

Унікальні фотографії, розсекречені документи, мапи та інфографіка передають атмосферу безкомпромісної боротьби українських націоналістів за створення Українськоїдержави.

 

14.00 –інтерактивна екскурсія «Золотий лев, атакуючий сокіл та лицар у червлених шатах». Учні 4-7 класів почують і побачать в екпозиції музею державні символи, під якими упродовж століть відбувався захист України.

 

Людмила Павленко зазначає, що ця екскурсія якнайкраще підходить для святкування Дня захисникаУкраїни. «Адже прививаючи змалку любов до рідної землі, ми її несемо через все життя. Знаючи історію наших пращурів, нам легше будувати нашу незалежну Україну сьогодні», – наголошує пані Павленко.

 

О 15: 00  історик, співробітник Центру досліджень визвольного руху Ігор Бігун проведе лекцію «10 найуспішніших операцій УПА проти військ НКВС - МВС – МДБ». Він розповість про найбільш показові епізоди успішної війни УПА проти тоталітарного режиму СРСР.

 

О 16:00 відбудеться одночасно дві лекції.  Завідувач відділу історії України ХХ ст. Історичного музею Олександр Іщук поєднає екскурсією з лекцією і розкриє таємниці архівів спецслужб СРСР у розповіді «Розсекречена історія ХХ століття».

 

Уцей же час працівник Науково-дослідницького інституту українознавства МОН України, координатор ГО «Таврійська гуманітарна платформа» Андрій Іванець  у рамках проекту «LIKБЕЗ. Уроки історії» прочитаєлекцію на тему: «Українсько-кримськотатарське партнерство у 1917 р.».

 

Додамо, що 15 жовтня НМІУ продовжить святкувати День захисникаУкраїни.

 

О 14:00 відбудеться лекція «Воєнні ролі жіноку лавах УПА та підпіллі ОУН» наукової співробітниці музею Марини Мірзаєвої.

 

О 15: 00 – «Останні самураї УПА» історика та наукового співробітника Центру досліджень визвольного руху ВолодимираБірчака.