У румунському місті Галац шукають могилу Івана Мазепи серед «хрущівок»

11:32, 14.10.2017
У румунському місті Галац шукають могилу Івана Мазепи серед «хрущівок»

Українська делегація на ймовірному місці поховання Івана Мазепи (Ірина Ванникова / Facebook)

У румунському місті Галац шукають могилу Іван Мазепи, що має бути на місцевому цвинтарі, на якому в радянський час побудували "хрущівки".

Про це повідомляє прес-секретар Віктора Ющенка Ірина Ванникова у Facebook.

"У румунському місті Галац ім’я гетьмана Івана Стефановича Мазепи згадують з 5.00 ранку до 23.00 вечора. Тут є вулиця Івана Мазепи, два квартали Мазепа-1, Мазепа-2, ще й зупинка громадського транспорту "Мазепа" в самісінькому центрі Галаца. Це ім’я не чуже румунам", - написала вона.

12 жовтня в Галаці обговорювали початок реалізаціі амбітного історичного проекту - знайти поховання Івана Мазепи.

"Про це говорили цілий день: професори з Університеті Галаца, міська влада Галаца, директорат Історичного музея міста Галац. Усі говорили з нами - украінською науковою експедицією у складі двох докторів історичних наук: Олександром Коваленком, Теофілом Рендюком, директоркою музея в Батурині Nataliya Rebrova, підприємцем Наталия Шмигельская та ідеологом нашоі експедиціі , третім Президентом Украіни - Віктор Ющенко", - зазначила Ірина Ванникова.

Усі історичні свідчення, народні перекази та, навіть, пісні свідчать, що Іван Мазепа був похований саме в Галаці у церкві Святого Георгія. Церкву зруйнували в XX столітті комуністи, знесли цвинтар. На цьому місці побудували убогі «хрущі»...

Однак, за попередніми розрахунками украінських та румунських науковців, церковний цвинтар XVIII-XX ст будівництво не зачепило. Цей клаптик землі нині зелена територія біля житлового будику.. і це дає нам обережну надію на успіх.

"За легендою, тіло гетьмана було залито акацієвим медом. Фактично, забальзамовано. Сьогодні на подвір»і румунськоі багатоповерхівки росте розкішний акацієвий садок. Дуже символічно, на мій погляд!", - вказує Ірина Ванникова.