У Вінниці відкрили пам'ятник Симону Петлюрі (фото)

09:20, 15.10.2017
У Вінниці відкрили пам'ятник Симону Петлюрі (фото)

Ця скульптурна композиція на честь Симона Петлюри є першою в Україні.

Перший в Україні повноцінний пам’ятник на честь державного та військового діяча УНР Симона Петлюри відкрили з нагоди Дня захисника України у Вінниці у суботу, 14 жовтня.

 

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

 

Зазначається, що це перша в Україні повноцінна скульптурна композиція на честь голови Директорії. Адже лише у Рівному є погруддя Петлюри, встановлене 2001 року.

 

Пам’ятник встановлено на подвір’ї будівлі, де розташоване обласне радіо за адресою вул. С. Петлюри, 15. Адже саме у цьому будинку з 7 травня до 19 червня 1920 року розміщувалася Військово-похідна Канцелярія Головного Отамана.

 

У подальшому пам'ятник стане частиною історичного комплексу - Музею Тимчасової Столиці, зазначає видання «Моя Вінниця».

 

Відкриття пам'ятника відбулося під час проведення фестивалю військово-історичної реконструкції "Вінниця – Столиця УНР", який присвячено 100-річчю української революції.

 

 

Ініціатором встановлення пам’ятника Петлюрі є міська Рада з питань історії, культурної спадщини та топоніміки. Цю ініціативу підтримала муніципальна влада та соціально відповідальний бізнес.

 

«Сьогодні ми вшановуємо постать, яка мала тверді переконання, дотримувалась їх все життя і до останнього залишалась їм вірною. Був створений образ твердого борця - петлюрівця, який знає чого прагне. Найкращим підтвердженням є ставлення до цього імені ворогів України. Це велике щастя жити в місті, яке не забуває своє минуле, працює над своєю історією і повертає своїх героїв», – зазначив представник міської Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки, директор державного архіву Вінницької області Юрій Легун.

 

Автором композиції є родина вінницьких скульпторів: Володимир Оврах і його сини – Роман та Андрій Оврахи. Пам’ятник виготовлено з бронзи у натуральну величину.

 

 

Композиційно Симон Петлюра сидить на лавці, тримаючи у руках карту України. На ній вирізняються дві головні позначки – Вінниця як Тимчасова Столиця УНР, та Київ – столиця держави, що тимчасово окупована більшовицькими військами.

 

Основою ідеї формату пам’ятника стала відома фотографія, зроблена у 1919 р. у Кам’янці-Подільському. Розкладена на колінах карта стала художнім доповненням історичного образу видатного державного діяча.