У Караганді відкрили пам'ятник депортованим українцям

15:29, 15.10.2017
У Караганді відкрили пам'ятник депортованим українцям

Ірина Ключковська біля пам'ятника депортованим українцям у Караганді. (Фото з ФБ-сторінки Ірини Ключковської)

Пам’ятник депортованим українцям встановили і освятили біля греко-католицької церкви у місті Караганда в Казахстані в неділю.

 

Про це написала директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з громадськістю (МІОК) Ірина Ключковська на своїй сторінці у Facebook.

 

"Сьогодні, 15 жовтня, у Караганді освятили пам'ятник депортованим до Казахстану українцям. Пам'ятник установлено біля греко-католицької церкви. Розп'ятий вишиваний рушник як символ розп'ятої душі нашої нації, виготовили і привезли з України. Хрест зроблено в Казахстані", - написала пані Ключковська.

 

За її словами, "хрест і рушник - символ єдності і неподільності українців України і українців Казахстану".

 

 

"Жодні слова не спроможні передати біль, муки, страждання наших людей. Треба приїхати і походити цією, скропленою кров'ю наших земляків, наших рідних, казахською землею, що стала страшною заручницею страшної загарбницької політики Росії, яку перетворила Московія на суцільний концтабір", - зазначає Ірина Ключковська.

 

Зауважимо, що у Казахстані в місті Караганда наприкінці минулого тижня пройшли заходи з вшанування 70-х роковин депортації українців та Форум мігрантів. Участь у заходах взяла українська делегація, зокрема науковці і духовенство Української греко-католицької церкви.

 

Всього із Західної України в 1939-1940 pp. було вислано до Сибіру, Поволжя, Казахстану та на Північ, за різними підрахунками, від 10 до 20 % населення.