Дещицю викликали в МЗС Польщі через пам’ятник на честь стрільців Карпатської України

19:50, 17.10.2017
Дещицю викликали в МЗС Польщі через пам’ятник на честь стрільців Карпатської України

Меморіал стрільцям Карпатської України на Верецькому перевалі (Ivanna Klympush / Facebook)

Посла України Андрія Дещицю викликали в МЗС Польщі через пам’ятник на честь стрільців Карпатської України із написом про "польських окупантів" на Верецькому перевалі між Львівською та Закарпатською областями.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на інформацію від МЗС Польщі.

На меморіалі викарбувано напис "Героям Карпатської України, розстріляними польськими та угорськими окупантами у березні 1939 року", який викликав обурення влади Польщі".


(фото "Радіо свобода")


"Заступник міністра закордонних справ Польщі висловив своє здивування у зв’язку з участю віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе та інших українських високопоставлених державних чиновників та почесного караулу Збройних сил України в урочистому відкритті меморіального комплексу на честь полеглих стрільців Карпатської Січі у Климеці на Верецькому перевалі 15 жовтня", - йдеться у повідомленні МЗС Польщі.

Там нагадують, що у 1939 році території, де була проголошена Карпатська Україна, були у складі Польщі за міжнародними договорами, укладеними по завершенню Першої Світової війни.

"Польща ніколи не окуповувала Україну. Деякі території сьогоднішньої української держави входили до складу Республіки Польща на основі міжнародного права. До тепер не було представлено жодного доказу на підтримку тези про масовий розстріл стрільців Карпатської Січі у березні 1939 року, не згадуючи вже про польську відповідальність у цьому злочині, в якому підозрюють (Польщу - Ред.)", - зазначили польські дипломати.

На відкриття меморіалу загиблим стрільцям Карпатської України побувала Віце-прем’єр Іванна Клімпуш-Цинцадзе.