У Тулузі встановлять пам‘ятник Анні Київській скульптора Скритуцького

18:46, 23.10.2017
У Тулузі встановлять пам‘ятник Анні Київській скульптора Скритуцького

Віталій Кличко презентує у Тулузі пам'ятник Анні Київській.

Мер Києва Віталій Кличко передав мерії французького міста пам‘ятник Анні Київській під час робочого візиту на запрошення мера міста-побратима Києва – Тулузи.

 

Пам’ятник встановлять на набережній річки Гарони в історичній частині Тулузи, біля одного з храмів міста на початку весни 2018 року.

 

Про це повідомляє прес-служба міського голови Києва у понеділок.

 

«Сьогодні ми передали меру Тулузи пам‘ятник Анні Київській - доньці Ярослава Мудрого, яка була королевою Франції. Цей пам‘ятник є авторською реплікою скульптури, встановленої в листопаді 2016-го в сквері Анни Київської на Львівській площі в столиці. Створив його київський скульптор Костянтин Скритуцький», - сказав після церемонії Кличко.

 

За його словами, куратором проекту «Анна Київська» є Федір Баландін, який втілював цікаві проекти на Пейзажній алеї, а також на вулицях Пушкінській та Хмельницького в Києві.

 

Мер Києва додав: «Це дуже символічно. Київ з Тулузою пов‘язує не тільки понад 40 років побратимства, а й спільна історія двох держав. І ми робимо все, щоб люди про це пам‘ятали. Як в Україні, так і у Франції».

 

У свою чергу, Федір Баландін розповів, що бронзова скульптура втілює десятирічну Анну Київську.

 

«Скульптура, можна сказати, символізує те, що кожна маленька українка в майбутньому може стати королевою», - сказав куратор проекту під час церемонії передачі пам‘ятника.

 

Тоді як мер Тулузи Жан-Люк Муденк подякував Кличку за візит і за розвиток зв’язків між містами-побратимами.

 

«Я щасливий, що наші міста співпрацюють у різних сферах. Культура була важливою з самого початку побратимства наших міст. І я дуже вдячний за цей подарунок моєму місту - статую Анни Київської», - відзначив пан Муденк.

 

Після цього мер Тулузи подарував Кличку золоту медаль міста, на якій вигравірувані всі історичні пам‘ятки Тулузи.

 

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін під час візиту до Франції спробував «привласнити» історичну постать доньки великого князя Київського Ярослава Мудрого – Анни Київського назвавши її Анною Руською і додавши, що російсько-французькі зв’язки нібито розпочалися саме у ті часи.