Тимошенко та інших закликають не зловживати словом «геноцид»

17:14, 26.10.2017

Український інститут національної пам'яті закликає політиків не вживати терміни "голодомор" та "геноцид" у невластивому їм значенні.

 

Про це йдеться у заяві Українського інституту національної пам'яті, оприлюдненій у четвер.

 

"Останнім часом поширеним стало використання політиками, громадськими діячами термінів "геноцид", "голодомор" у невластивому значенні. Реформи, які вони не схвалюють з політичних чи інших мотивів, у заявах, виступах, коментарях та блогах називають "цинічним і спланованим геноцидом українців", пишуть, що "геноцид розпочався: українців знищать по закону", порівнюють: "ситуація зараз нагадує мені геноцид, Голодомор в Україні", – обурюються в інституті.

 

Відтак, Український інститут національної пам'яті вважає неприпустимими таке "легковажне ставлення" до історичних явищ та юридичних термінів.

 

"Терміни "голодомор" та "геноцид" мають чітке визначення в міжнародному праві та національному кримінальному законодавстві України. Їх вживання у невластивому значенні заради посилення емоційного впливу є недоречним", – наголошується у заяві.

 

Інститут нагадує, що під геноцидом розуміють "знищення нації або етнічної групи". Геноцид українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом у 1932-1933 роках, називають Голодомором.

 

"Закликаємо політиків та громадських діячів утриматися від безвідповідального вживання у своїй риториці слів "геноцид" та "голодомор" виключно заради посилення емоційного впливу на аудиторію. Недоречне використання обох термінів, які означають буквальне вбивство мільйонів людей, призводить до їх нівелювання і є наругою над пам'яттю убитих", – йдеться у заяві.

 

Як відомо, лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко регулярно заявляє, що влада під виглядом реформ чинить "геноцид" української нації. Її фракція, зокрема, збирається оскаржити ухвалення пенсійної реформи.