У Бахчисараї знищують Ханський палац недолугими ремонтами та прибиранням (фото)

08:59, 30.10.2017
У Бахчисараї знищують Ханський палац недолугими ремонтами та прибиранням (фото)

В Ханському палаці окупанти роблять ремонт: втрати непоправні, а будівлі руйнуються (Osman Pashayev / Facebook)

Ханський палац у Бахчисараї під виглядом ремонту та прибирання до 100-річчя створення музею фактично знищують, ламаючи або замінюючи старожитності. Знищені унікальні розписи, дубові балки, черепицю. Фонтани відчищають простими садовими мийками "Керхер" та щавелевою кислотою.

Про це Османа Пашаєв написав у Facebook.

"Під виглядом підготовки до сторіччя музей був закритий 4 дня. Фотографувати не можна. З усіх боків стоїть охорона як в зоні. З Біюк хан джамі зняли не тільки всю черепицю (її просто скинули і мають намір вивезти на Чуфут-Кале), зняли старовинні дубові балки під приводом їх псування жучком. Балки величезні, товсті. А них всюди стирчать ковані цвяхи. Поки знімали балки автокраном, на фасаді пошкодили розпису 18-го століття", - пише журналіст.



Він відзначає, що фасади помили непристосованою до історичних будівель садовою мийкою "Керхер", тому по будівлям "пішли тріщини і прямо біля входу, біля воріт штукатурка обвалилася до самих каменів, кладка була видна".

Дірку, що з’явилася після миття Біюк хан джамі, терміново замазали шпаклівкою та покрили все сучасною фарбою.



"Олександрівський фонтан мили Керхер! Шматки обвалилися, вони їх замазали і зараз фарбують сучасної фарбою в білий колір. Єкатерининскую милю також помили щавлевої кислотою і Керхер, літери обсипалися". - продовжує Осман Пашаєв.

Він зазначив, що всі розписи на фасадах терміново підмальовують прості ремонтники, а не кваліфіковані реставратори.

"Замість зруйнованої в Персидському саду стіни заливають бетон. За проектом навколо частини палацу ставлять металоконструкцію з дахом, під якою повинні потім перекладати дах самих приміщень залу Дивану, Золотого кабінету та інших", - описує ситуацію в найвідомішій пам’ятці Бахчисараю журналіст.



Він хвилюється, що конструкція з металу та бетону, яка має невдовзі з’явитися над Ханським палацом, буде настільки важкою, що непоправно пошкодить самі будівлі.

"А коли будуть розбирати цю конструкцію - палац впаде просто. Але йдуть розмови, що ця конструкція на 20 років, а потім закінчаться гроші (до речі, вже скінчилися ці понад 100 мільйонів, планують Путіназакликати на сторіччя, щоб ще грошей дав)", - зазначає Осман Пашаєв та резюмує, що фонтани миють щавелевою кислотою, а палац руйнується на очах.

Фото Османа Пашаєва.