У Грузії робили найперше вино у світі ще 8 тис. років тому

17:04, 14.11.2017
У Грузії робили найперше вино у світі ще 8 тис. років тому

На глечиках часів неоліту, знайдених у Грузії, був зображений виноград.

Науковці стверджують, що найдавнішим свідченням виноробства є фрагменти глечиків, виявлені у Грузії, адже вік знахідок нараховує 8 тисяч років. Глиняний посуд, який містить залишки сполук вина, знайшли на двох ділянках на південь від Тбілісі.

 

На деяких глечиках зображені виноградні грона та чоловік, що танцює.

 

Раніше найбільш раннім свідченням виноробства був посуд, виготовлений приблизно 7 тисяч років тому і знайдений на північному заході Ірану.

 

Висновки про нову знахідку опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 

"Ми вважаємо, що це - найдавніший приклад одомашнення дикорослого євразійського винограду виключно для виробництва вина", - каже співавтор доповіді Стефан Батюк, старший науковий співробітник Університету Торонто.

 

"Як ми знаємо, вино є центральним явищем західної цивілізації. Як ліки, засіб для спрощення спілкування у суспільстві, речовина, що змінює стан відомості, а також цінний товар, вино стало центром релігійних культів, фармацевтики, кухні, економіки й суспільства на стародавньому Близькому Сході", - додає науковець.

 

Зазначимо, що глиняні глечики виявлені у двох давніх поселеннях часів неоліту - Гадахрілі-гора та Шулавері-гора, приблизно за 50 км на південь від Тбілісі.

 

У восьми глечиках були хімічні ознаки вина. Найдавніша з цих посудин датується приблизно 5980 роком до н. е.

 

Великі глечики під назвою "квеврі", схожі на ці давні, досі використовуються у Грузії для виноробства, розповідає директор Національного музею Грузії Давид Лордкіпанідзе, який допоміг провести дослідження.

 

За словами пана Батюка, те вино, ймовірно, виробляли аналогічним до "квеврі" методом, коли "виноград подрібнювали, і плоди, стебла й фрукти ферментувалися разом".

 

Найдавніше у світі невиноградне вино було знайдене у Китаї і датується приблизно VII тисячоліттям до н.е. Як вважають, то був ферментований алкогольний напій з рису, меду та фруктів.