Україна заборонила дві книги Бориса Акуніна та «Богатырские сказки»

19:27, 05.12.2017
Україна заборонила дві книги Бориса Акуніна та «Богатырские сказки»

Борис Акунін приписав історію Київської держави Московії.

Державний комітет з телебачення і радіомовлення заборонив ввезення в Україну 20 найменувань книжок, виданих у Росії. Зокрема, до списку «нев’їзних» потрапили дві книги відомого письменнника Бориса Акуніна.

 

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо у вівторок. 

 

"Держкомтелерадіо, зокрема, відмовив ТОВ "Форс Україна" у видачі дозволу на ввезення в Україну з території країни-агресора Росії книги Євгена Сатановського "Записные книжки дурака" (ТОВ "Видавництво "Е",  м. Москва).  Наказ про відмову видано на підставі рішення  експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України", - ідеться у повідомленні.  

 

Члени експертної ради визнали невідповідність змісту видання критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України. Це, зокрема, наявність у книзі пропаганди імперських геополітичних доктрин держави-агресора, виправдання і визнання правомірним окупації території України тощо.

 

У переліку продукції, забороненої до ввезення, "История Российского государства. От истоков до монгольского нашествия. Часть Европы" та "История Российского государства. Ордынский период. Часть Азии" Бориса Акуніна, що вийшли у видавництві "АСТ" (Москва).

 

Також до заборонених потрапили дитячі книжки "Илья Муромец и Соловей-разбойник: сказки о русских богатырях" та "Богатырские русские сказки", видані в московському "Издательстве "Е". 

 

Як повідомляють в Держкомтелерадіо, починаючи з травня 2017 року, станом на  5 грудня суб’єктам господарювання надано 7622 дозволи на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, на митну територію України. Тираж видань, на які видано дозволи, становить 60 106 384 екземплярів.

 

Крім того, надано 197 відмов у видачі дозволів: 177 відмов на підставі подання суб’єктом господарювання не в повному обсязі пакета документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих  документах недостовірних відомостей; а також 20 відмов на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю видань критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України.