У Чернігові знайшли бронзові бюсти Коцюбинського та Пушкіна (фото)

12:02, 04.01.2018
У Чернігові знайшли бронзові бюсти Коцюбинського та Пушкіна (фото)

Есперти поліції досліджують знайдені погруддя Коцюбинського і Пушкіна.

Поліція знайшла бронзові бюсти Михайла Коцюбинського та Олександра Пушкіна, викрадені нещодавно в Чернігові.

 

Про це повідомили журналістам у поліції Чернігова у четвер. Правоохоронці обіцяють повідомити подробиці згодом.

 

Також інформацію підтвердили в соцмережах окремі посадовці мерії міста. Наразі знайдені погруддя перебувають у міськвідділку поліції Чернігова. Коли їх повернуть на постаменти і чи будуть охороняти - наразі невідомо.

 

 

Водночас, народний депутат Сергій Березенко розповів, що погруддя знайшли біля міського парку пізно вночі. Він також оприлюднив світлини знайдених бюстів.

 

«Честь міста захищено! Пізно вночі працівники Національної поліціі за сприяння оперативних даних УСБУ ( окрема подяка професійній команді Юрія Гончарова) на Кордівці біля міського парку знайшли викрадені бюсти Коцюбинського та Пушкіна. Саме таких дій ми чекаємо від правоохоронців! Сподіваюсь, що всі причетні до цього зухвалого злочину будуть виявлені і покарані», - написав пан Березенко у Facebook.

 

 

Заступник мера Чернігова Олександр Ломако пізніше додав, що поки триваютьть слідчі дії, деталі не розголошуватимуть.

 

За його словами, ці пам'ятники ніколи не охоронялися, ні радянською, ні царською владою, ні під час незалежності.

 

Як повідомляла «УМ», 100-кілограмове погруддя Коцюбинського зникло в ніч проти 18 грудня. А зранку 31 грудня стало відомо, що невідомі поцупили бюст Пушкіна.

 

 

Обидві крадіжки сталися під час снігопаду, коли сніг замітав сліди. Крім того, біля пам'ятника Коцюбинському виявили розкидану солому. Припускають, що зловмисники таким чином намагалися заглушити шум від падіння погруддя.

 

У поліції повідомляли, що перевіряли пункти прийому металобрухту по всій області, а також людей, яких раніше притягували до відповідальності за крадіжки металу.

 

Провадження взяло на контроль керівництво обласної поліції, їх було відкрито за різними статтями: у випадку пам'ятника Пушкіну - про крадіжку, а у випадку Коцюбинського - про наругу над могилою.

 

Остання карається суворіше: в'язницею від чотирьох до семи років.

 

Могила Михайла Коцюбинського розташована в історичній частині Чернігова біля Іллінської церкви. Там його поховали ще 1913 року. Це місце останнім часом неодноразово намагались понівечити. Зокрема, невідомі пошкодили огорожу навколо могили - виламали деякі елементи, імовірно, аби здати на металобрухт.

 

Пам'ятник Пушкіну встановили 25 вересня 1900 року - до сторіччя від дня народження поета, який двічі бував у Чернігові.