В Ізраїлі виявили «райське місце» для Homo erectus (фото)

15:51, 09.01.2018
В Ізраїлі виявили «райське місце» для Homo erectus (фото)

Місце розкопок, поруч з автострадою, віддали під забудову.

Ізраїльські археологи виявили стоянку доісторичних людей неподалік від Тель-Авіва, які жили там приблизно півмільйона років тому. Науковці вважають стоянку «райським місцем» для мисливців-збирачів.

 

Про це повідомляє ВВС.

 

На місці розкопок між магістраллю і населеним ізраїльськими арабами містечком Джальджуліей знайшли сотні крем'яних сокир та інших предметів побуту.

 

За словами експертів, на той час в цьому місці протікала невелика річка, тут була густа рослинність і водилося безліч тварин, що створювало ідеальні умови для життя доісторичних людей.

 

Ран Баракаі, голова кафедри археології Тель-Авівського університету, зазначає, що стоянка на диво добре збереглася: "Для людей в ті часи це було свого роду раєм, і вони сюди постійно поверталися".

 

 

Археолог додає: "Річка приносила сюди кремнієві камені з сусідніх пагорбів, так що вони могли робити ножі та сокири прямо тут, на місці. Річка також привертала диких тварин, і на них ми можна було тут же полювати, а потім їх їсти. Тут було все, що потрібно доісторичній людині".

 

 

Стоянку знайшли на глибині приблизно в п'ять метрів під сучасною поверхнею, і, судячи зі знайдених предметів, нею користувалися предки сучасної людини - Homo erectus.

 

Управління старовини Ізраїлю, чиї фахівці також брали участь в розкопках, заявляє, що знайдені предмети проливають світло на життя наших предків.

 

"Це приголомшливе відкриття через те, що всі предмети в дуже доброму стані, і це допомагає нам краще зрозуміти матеріальну культуру тієї епохи", - говорить голова відділу розкопок управління Мааян Шемер.

 

"Немає жодних сумнівів у тому, що дослідники, які будуть ретельно вивчати ці предмети, допоможуть нам краще зрозуміти життя і звичаї людей в цей період", - додає вона.

 

Археологи почали розкопки на цьому місці в 2017 році, після того, як було оголошено, що ця ділянка виділяється під забудову.

 

Людина прямоходяча (Homo erectus) - найдавніший викопний вид людей, які вміли ходити на двох ногах. Вони вважаються безпосередніми предками сучасної людини. Вони були більшими і сильнішими за сучасних людей, але їхній мозок був менш розвинений.