Останній учасник повстання в таборі Собібор Аркадій Вайспапір помер у Києві

09:44, 12.01.2018
Останній учасник повстання в таборі Собібор Аркадій Вайспапір помер у Києві

Аркадій Вайспапір на врученні нагороди (Цензор.Нет)

Аркадій Вайспапір, останній із учасників повстання в нацистському концтаборі Собібор, помер на 96-му році життя у Києві.

Про це повідомив Едуард Долінський у Facebook.

"Сьогодні в Києві помер останній з організаторів і учасників повстання в таборі смерті Собібор — Аркадій Вайспапір. Йому було 96 років", — написав він.

Собібор — концентраційний табір, організований нацистами поруч з українським селом Собібор (сьогодні в Польщі), на сучасному польсько-українському кордоні. Табір славився "конвеєрним" підходом до знищення людей в газових камерах. За підрахунками, в ньому загинуло понад 250 тисяч людей із різних країн, найчастіше євреїв.

Собібор відомий повстанням в'язнів, коли ув’язнені організували напад на адміністрацію концтабору і втечу з нього.

Аркадій Вайспапір — один з 53 учасників повстання в Собіборі, що дожили до кінця війни. Під час війни вся його сім'я була знищена - старший брат загинув на фронті, мати, п'ятирічна сестра і всі родичі в Бобровому Куті розстріляні нацистами.

2 грудня 2016 року Аркадій Вайспапір був ангороджений орденом "За заслуги" ІІІ ступеня. Серед радянських нагород він мав медаль "За відвагу", "Партизан Великої Вітчизняної війни, Ордена "Вітчизняної війни" І ступеня.