В’ятрович нагадав про проголошення незалежності України у 1918 році

19:49, 22.01.2018
В’ятрович нагадав про проголошення незалежності України у 1918 році

Володимир В'ятрович під час презентації веб-стоірнки про події Української революції 1917-1921 рр. (Фото Українського інституту національної пам'яті)

Україна була одна із перших країн, яка на руїнах Російської і Австро-Угорської імперій почала будувати незалежну державу - Українську Народну Республіку 100 років тому – 22 січня 1918 року. Саме тоді було проголошено незалежність Української держави.

 

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час прес-конференції в понеділок.

 

До 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки Український інститут національної пам'яті презентував веб-сторінку з матеріалами подій Української революції 1917-1921 років та унікальний проект - інтерактивну карту «Місця пам’яті Української революції 1917‒1921 років».

 

«Всі знають, що Україна сьогодні відзначає День Соборності. Значно менше знають, що сьогодні у нас - День незалежності. Адже саме 22 січня 1918 року вперше у ХХ столітті Україна проголосила свою незалежність - Четвертим Універсалом Української Центральної Ради. Важливо на цьому акцентувати, тому що Україна була одна із перших, яка на руїнах імперій - Російської, Австро-Угорської - почала будувати незалежну державу», - наголосив історик.  

 

За його словами, перед Україною незалежність проголосила тільки Фінляндія і слідом за Україною - Польща, Чехія, країни Балтії і Кавказу.

 

«Нам важливо говорити про День незалежності 1991 року як про відновлення незалежності, яка вперше була проголошена в 2018 році», - підкреслив В'ятрович.

 

І зазначив: те, що люди так мало знають про проголошення незалежності 100 років тому, є причиною того, що рівень поширення інформації взагалі про події Української революції в українському суспільстві ще досі залишається незначним.

 

"Коли говорять про революцію 1917 року, значно більше людей згадають радянські міфи про Велику жовтневу революцію, замість того, щоб згадати про Українську національну революцію 1917-21 років. Для того, щоб змінити ситуацію, донести інформацію про те, що важливого відбувалося в Україні впродовж цих чотирьох років і чому важливо говорити про ці події, УІНП започаткував протягом 2017 року спеціальну інформаційну кампанію, завдання якої - говорити про Українську революцію 1917-21 років", - сказав В'ятрович. 

 

Голова УІНП висловив переконання, що варто докладати ще більше зусиль, ще масштабніше проводити відзначення подій, пов'язаних з Українською революцією.

 

"Це потрібно як представникам державних інституцій, так і українському народу, тому що ми нагадуємо собі і світові про те, що Україна - це не випадкова держава, яка з'явилася на руїнах СРСР, а це держава, яка є спадкоємцем інших державних формувань, зокрема УНР, які існували перед тим. Нам надзвичайно важливо це пам'ятати, тому що таким чином ми руйнуємо один з міфів російської пропаганди про випадковість сучасної Української держави", - наголосив В'ятрович.

 

За його словами, так само важливо пам'ятати про події Української революції для того, щоб розуміти, що ми здатні творити свою державу і попри те, що Українська держава не вистояла у 1921 році.

 

"Тоді це сталося не тому, що ми були слабшими, гіршими за народи, які втримали свою незалежність, а тому, що саме українцям довелося зіткнутися з набагато більшим масштабом агресії з усіх боків і в цій боротьбі за незалежність в 1917-21 роках українців загинуло набагато більше, ніж у будь-якій іншій державі, що втримала свою незалежність, а може навіть більше, ніж у всіх, разом узятих", - сказав В'ятрович.