В'ятрович попереджає поляків про небезпеку закону про «бандеризм»

21:38, 26.01.2018
В'ятрович попереджає поляків про небезпеку закону про «бандеризм»

Володимир В'ятрович вважає закон про криміналізацію "бандерівської" ідеології політичним диктатом над історією в Польщі.

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що ухвалений польським Сеймом закон про заборону пропаганди "бандерівської" ідеології небезпечний не для України, а для Польщі.

 

Про це В’ятрович написав на своїй сторінці у Facebook  в п’ятницю.

 

"Ухвалений нині у Польщі закон про "бандеризм" небезпечний не для України, а для Польщі. Це серйозний крок до згортання свободи слова і запровадження партійної цензури. Під дію закону потраплять не лише українські автори, але й польські, ті хто писали про УПА, не вважаючи її діяльність злочинною. Під цензуру потраплять твори Тожецького, Куроня, Гедройця", - наголосив В'ятрович.

 

Історик зазначив, щоб без свободи слова неможлива демократія. І додав: "Досвід нашого східного сусіда це довів. Не хочеться повторення цього уроку у західного".

 

Крім того, у коментарі Громадському радіо В'ятрович назвав польський закон про криміналізацію "бандерівської" ідеології політичним диктатом над історією в Польщі.

 

"У 2016 році польські політики дали однозначну оцінку польсько-українському конфлікту, назвавши його геноцидом, що був влаштований ОУН над польським населенням. І таким чином зупинили будь-які дискусії довкола питання. Зараз із запровадження кримінальної відповідальності за заперечення так званих злочинів українських націоналістів вони взагалі позбавляють можливості проводити будь-який діалог між українськими і польськими істориками", - зазначив В’ятрович.

 

Ще одним важливим аспектом, за словами В'ятровича, є брутальне та антиісторичне поєднання тоталітарних практик нацизму та комунізму в цьому законі з українським націоналізмом, який за Другої світової війни воював і проти нацизму, і проти комунізму. Він висловив переконання, що ухвалення цього закону є кроком до подальшого погіршення відносин України і Польщі.

 

Як повідомляла «УМ», 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон щодо заборони пропаганди так званої "бандерівської ідеології". Зокрема, закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.