У Сирії ушкоджено авіаударом найдавніший храм Айн-Дара

21:38, 29.01.2018
У Сирії ушкоджено авіаударом найдавніший храм Айн-Дара

Понад 60% об'єктів на території храму Айн-Дара зруйновано.

Турецькі ВПС нанесли авіаудар, якимбуло серйозно пошкоджено Айн-Дара - найдавніший храм на території Сирії, розташований неподалік підконтрольного курдам міста Афрін.

 

Цей неохеттський храм звели арамеї у першому тисячолітті до нашої ери.

 

Про це повідомляють представники сирійського уряду і групи спостерігачів у понеділок.

 

На розміщених в інтернеті світлинах видно воронку в центрі храмового комплексу і гору каміння на місці, де раніше стояли базальтові леви.

 

 

Зазначається, що понад 60% об'єктів на території храму Айн-Дара, що за 10 км від міста Афрін, зруйновано минулої п'ятниці.

 

Сирійський державний Департамент старожитностей і музеїв засудив цю атаку, заявивши, що вона "демонструє ненависть і варварство турецького режиму проти сирійської ідентичності та проти минулого, сьогодення та майбутнього сирійського народу".

 

Колишній директор департаменту Маамун Абдулкарім повідомив агентству AFP, що храм був відомий завдяки базальтовим левам. На його думку, руйнування храму Айн-Дара - це таке ж "звірство", як і руйнування пам'яток Пальміри.

 

Як повідомляла «УМ», турецькі війська разом із сирійськими повстанцями почали наступ в районі Афріна дев'ять днів тому, щоб витіснити звідти курдських бойовиків.

 

Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини, що базується у Британії, повідомляє: щонайменше 51 цивільний загинув внаслідок турецьких авіа- і артилерійських ударів з початку наступу.

 

Зауважимо, під час громадянської війни в Сирії пошкоджено або повністю зруйновано безліч древніх пам'яток. Багато з них знищені бойовиками "Ісламської держави" внаслідок "боротьби з поклонінням ідолам".

 

Зокрема до списку світової спадщини ЮНЕСКО входить комплекс в Пальмірі, де бойовики "Ісламської держави" підірвали храм Баала, якому 2000 років, а також частину древнього театру.