У Києві горів будинок, з якого Грушевський проголосив незалежність України

20:43, 08.02.2018
У Києві горів будинок, з якого Грушевський проголосив незалежність України

Влада Києва погрожує відбирати у власників історичні будівлі, якщо вони руйнуються (Алексей Курпас / Facebook)

У Києві спалахнула пожежа у занедбаному будинку біля Софійської площі, з балкону якого 100 років тому Михайло Грушевський зачитував IV Універсал про проголошення незалежності УНР.

У прес-службі ДСНС повідомили, що вони отримали повідомлення про пожежу в будинку близько 14:00 8 лютого.

О 14:30 пожежу на площі 50 кв.м. на першому поверсі двоповерхового будинку локалізували, а о 14:44 – ліквідували.

"Київські варвари ніяк не можуть вгамуватися: дві години тому (в районі 14.00) підпалили унікальний будинок - «Свідок незалежності» на Володимирській, 21, з балкону якого 100 років тому Грушевський проголошував IV Універсал. І це все після того як ми зупинили його трощення у минулому році недобросовісним власником!", - написала депутатка Київради, яка намагається протидіяти руйнуванню історичних будівель у столиці, Олена Терещенко-Єскіна.

За її інформацією, будинок на розі вулиць Володимирської та Софійської та колишній готель "Кане" (Центральний гастроном) на Хрещатику мають одного і того ж власника: зятя екс-мера Києва В’ячеслава Супруненка.




Як повідомляла "УМ", будинок колишнього Центрального гастроному на Хрещатику сильно постраждав у результаті пожежі у червні 2016 року.

Нагадаємо, міський голова Києва Віталій Кличко обіцяв зберегти будинок по вул. Софійській 20/21 від перетворення його на 6-10 поверховий офісний центр.