У Кам'янець-Подільському розбирають частину стіни фортеці після обвалу (фото)

21:32, 15.02.2018
У Кам'янець-Подільському розбирають частину стіни фортеці після обвалу (фото)

Реставратори фірми "Гермес" розбирають стіну Старої фортеці після обвалу.

Будівельники і реставратори розбирають частину муру поблизу місця обвалу частини стіни одного з найвідоміших замків України – Старої фортеці у Кам’янець-Подільському.

 

Місцеві ЗМІ повідомляють, що шматок оборонної стіни на північно-західному розі фортеці обвалився у середу ввечері, а розбирати пошкоджену частину муру фахівці почали в четвер.

 

Рух транспорту біля фортеці заборонили, людей також просять не затримуватися в районі обвалу.

 

За рішенням спеціальної комісії міськради спеціалісти фірми "Гермес", яка має ліцензію на проведення реставраторських робіт, розбирають частину стіни, яка безпосередньо примикає до обвалу.

 

 

Працівники Кам'янець-Подільського державного історико-архітектурного заповідника ще наприкінці січня помітили, що на ділянці, яка зараз обвалилася, деформувалась кладка.

 

Причиною деформації попередньо назвали завеликий вміст води.

 

Ще в січні створили спеціальну комісію, яка мала вирішити проблему.

 

До профільних інституцій надіслали звернення з проханням провести технічне обстеження муру та виготовити проектну документацію для протиаварійних та реставраційних робіт.

 

Адміністрація музею навіть уклала договір з підприємством "Подільський експертно-технічний центр". У заповіднику стверджують, що обстеження муру технічними службами було заплановане на 15-16 лютого.

 

Тому директор Олександр Заремба сподівається, що вже 16 лютого стануть відомі точні причини обвалу.

 

 

Наразі експерти заповідника однією з можливих причин обвалу називають нефахову реставрацію цього фрагменту стіни у 2007-2008 роках, коли була перекладена частина лицьової кладки муру.

 

Проте у розмові з кореспондентом ВВС Україна один із співрозмовників історико-архітектурного заповідника допустив, що головною причиною обвалу міг стати рух вантажного та пасажирського транспорту повз фортецю.

 

Багато років проїзд через Замковий міст був заборонений через аварійний стан, але з 2013 року ситуація змінилася і рух транспорту там дозволили.

 

Біля фортеці та Замкового мосту тоді встановили приміщення зі шлагбаумами - за проїзд через цю ділянку дороги повз фортецю брали гроші.

 

Отримані таким чином кошти, згідно зі звітами, йшли на замощення тротуарів та інші комунальні потреби Кам'янця-Подільського.

 

Мер міста Михайло Сімашкевич висунув свої версію причин обвалу стіни у Facebook: "Причина обвалу у замоканні стіни та її замерзанні-розмерзанні впродовж тривалого часу. Працівники музею вже провели первинне обстеження об'єкту, чекатимемо на експертне. Обов'язковий крок після цього - протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи".

 

Нагадаємо, влітку 2011 року через проблеми з водовідведенням обвалилась "Новозахідна башта" фортеці у Кам'янець-Подільському.

 

Фортеця у Кам'янець-Подільському XIV століття є однією з найвідоміших та найкраще збережених в Україні.