Дуда закидає українцям геноцид поляків у Гуті Пеняцькій

09:22, 26.02.2018
Дуда закидає українцям геноцид поляків у Гуті Пеняцькій

Злочини у Гуті Пеняцькій керівництво Польщі закидає українським націоналістам.

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив українців у геноциді проти поляків у селі Гута Пеняцька в 1944 році.

 

Відповідне звернення польського лідера зачитав держсекретар його канцелярії Адам Квятковський під час відзначення 74 роковин злочинів у селі Гута Пеняцька в 1944 році, передає Niezalezna.pl.

 

"Злочин геноциду, який вчиняля тут українські солдати та поліцейські на службі гітлерівського Третього Рейху, а також українські націоналісти, призвів до знищення близько тисячі людей – польських жителів Гути Пеняцької, євреїв і біженців з інших міст Волині та Поділля, яких вони переховували", - ідеться в листі.

 

Президент Польщі додав, що "невинна смерть, заподіяна лише тому, що вони поляки, лякає величезною жорстокістю".

 

Дуда закликав поляків "не забувати про злочини у Гуті Пеняцькій". Разом із тим він наголосив, що поляки прагнуть хороших відносин із українцями, але майбутнє треба "будувати на основі істини, а не брехні чи заперечення".

 

"Наші країни потребують одна одну, щоб бути сильними та безпечними. Тому нам також потрібна пам'ять і правда про те, що сталося тут 28 лютого 1944 року. Щоб нічого подібного не відбувалося знову, і щоб наші взаємини грунтувались на міцному фундаменті та взаємній довірі", – додав президент Польщі.

 

Зазначимо, що за даними істориків, 28 лютого 1944 року у Гуті Пеняцькій німецькі карателі знищили все село (172 господарства) і вбили всіх мешканців (за різними оцінками, від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми). Врятуватися вдалося одному поляку, який зумів утекти.

 

Низка польських дослідників покладали відповідальність за винищення Гути Пеняцькою на підрозділи дивізії військ СС "Галичина". Натомість за твердженням дослідника Андрія Боляновського, в той час там не діяв жоден із куренів цієї дивізії.

 

Згідно з документами польського Архіву новітніх актів, село спалив підрозділ німецької таємної польової поліції (ГФП). Причиною каральної акції були втрати окупантів через активну діяльність радянського партизанського загону в районі села незадовго до того.

 

Останнім часом офіційна Варшава неабияк політизує власну історію закидаючи злочини проти поляків ледь не всім своїм державам-сусідам.