Чубаров закидає Росії варварство щодо Бахчисарайського ханського палацу

20:39, 19.03.2018
Чубаров закидає Росії варварство щодо Бахчисарайського ханського палацу

Варварська "реставрація" Бахчисарайського ханського палацу в Криму.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає дії окупаційної влади Криму варварськими щодо Бахчисарайського ханського палацу.

 

Про це пан Чубаров заявив під стінами посольства Росії у Києві у понеділок.

 

Зокрема, глава Меджлісу виступив на акції-перфоманс, присвяченій так званій реставрації єдиного збереженого у Криму пам'ятника палацової архітектури кримських татар.

 

"Ми маємо справу із варварською країною, де тоталітарним путінським режимом робиться все для знищення кримськотатарського народу. Коли на чужу землю приходять окупанти, вони роблять все, щоб вбити історичну пам'ять народу. Росія демонструє це до Криму вже понад 235 років", - заявив Чубаров .

 

За його словами, Крим, який свого часу був відомий унікальними спорудами і пам'ятниками, "за роки колоніального правління Російської імперії був перетворений у пустелю, а сам корінний народ, починаючи з ХVІІІ століття, витіснявся".

 

Як зазначив Чубаров, кримськотатарський народ зробив усе, для того щоб зберегти Бахчисарайський ханський палац.

 

"Ханський палац був включений до попереднього списку ЮНЕСКО, але нам не вистачило півроку або рік - відбулася незаконна окупація Криму", - сказав глава Меджлісу кримськотатарського народу.

 

Як повідомляла «УМ», російські окупанти у Криму ініціювали "реставрацію" Бахчисарайського ханського палацу, у ході якої змінюються зовнішні та внутрішні конструкції пам'ятника, що порушує його автентичність.

 

За словами експертів, важкий металевий каркас із навісом, що споруджується навколо головного корпусу палацу,  може стати причиною просідання грунту. Крім того, робітники не встановили захисту для надгробків і каліграфічних розписів на стінах храму, а старовинні дерев'яні укріплення залили бетоном.

 

Ці дії призвели до початку кампанії протесту проти знищення Бахчисарайського ханського палацу.