В Італії археологи розкопали останки чоловіка VI-VIII століть із протезом-ножем

14:35, 14.04.2018
В Італії археологи розкопали останки чоловіка VI-VIII століть із протезом-ножем

Скелет чоловіка із протезом, знайдений у Ломбардії (Science Alert)

В Ломбардії археологи під час розкопок виявили скелет чоловіка, який жив орієнтовно у VI-VIII столітті нашої ери, який мав замість ампутованої руки протез із ножем.

Про це повідомляє Science Alert.

Вражаючичим є те, що чоловік в умовах тогочасного "медичного" забезпечення та відсутності антибіотиків зміг досить довгий час прожити із саморобним протезом.

Антропометричні дані свідчать, що чоловікові на момент смерті було близько 47 років.

Дослідниця Ілеана Мікареллі з Університету Сапієнца в Римі зазначає, що чоловік міг тратити руку і в результаті побутової травми, і на війні. Версія про те, що чоловік із протезом - ветеран бойових дій виникла через те, що у сусідніх похованнях також були скелети чоловіків зі зброєю. Поховальні обряди із речами, які свідчили про приналежність до військової служби, поширені в усьому світі.

У ході досліджень було встановлено, що права рука чоловіка була ампутована з невстановлених причин, згодом на культі з’явився протез-ніж.

Через тривале носіння протеза кісти передпліччя чоловіка деформувалися.

Наднормово пошкодженими були і зуби. Науковці висувають версії, що вони пошкодилися або в результаті того, що чоловікові доводилося постійно підтягувати реміні протезу зубами, або тому що він часто длубався в них ножем, адже зуби із правого боку сильніше стерті. Не виключено, що він помер від запалення, пошкодивши ножем м’які тканини рота.

Антропологи відмічають високий рівень суспільного розвитку громади, у якій жив чоловік, адже в умовах тогочасного світу без сторонньої допомоги він би найпевніше не зміг виготовити та використовувати протеза.

Як повідомляла "УМ", у Скандинавії довели використання вікінгами для навігації "сонячного каменю".