У Німеччині знайшли скарби епохи Гаральда Синьозубого (фото)

21:32, 17.04.2018
У Німеччині знайшли скарби епохи Гаральда Синьозубого (фото)

Це найбільша знахідка монет епохи Синьозубого у південній Балтиці.

Археологи знайшли скарби епохи данського короля Гаральда І Синьозубого, що жив у Х ст. на півночі Німеччини.

 

Цьому передувала знахідка археологів-аматорів, які на острові Рюген у Балтійському морі виявили срібну монету тоді, коли прочісували поле з металошукачем. Монетою зацікавилися професійні історики. Згодом вони влаштували розкопки на площі 400 кв. м.

 

Про це повідомляє ВВС у вівторок.

 

Їм вдалося виявити плетені намиста, прикрасу "молот Тора", кільця та близько 600 монет. Все це, як припускають, було закопане у 980-х роках.

 

На багатьох монетах видно християнські хрести, але загалом скарби походять з різних регіонів

 

 

"Цей скарб - найбільша знахідка монет епохи Синьозубого у південній Балтиці, а тому має величезне значення", - пояснює один з керівників розкопок Міхаель Шіррен.

 

На острові Рюген неподалік місцевості Шапроде, де й виявили нинішню знахідку, у ХІХ ст. вже знаходили золоті скарби епохи Синьозубого.

 

Аматори, які знайшли першу монету, - археолог-самочука Рене Шьон та 13-річний хлопець Лука з українським прізвищем Малашніченко - входять до групи ентузіастів, що проводять пошуки у історичних місцях землі Мекленбург - Передня Померанія на північному сході Німеччини.

 

 

Близько 100 з 600 знайдених зараз монет, за оцінками істориків, були викарбувані у королівстві Синьозубого - на них зображені християнські символи. Такі монети роздавалися в ту епоху данський знаті.

 

Решта монет у скарбі походять з різних регіонів. Археологи вже ідентифікували дамаські дірхеми, викарбувані близько 714 року, та монети зі Священної Римської імперії, викарбувані у 983 році.

 

Гаральд Гормсон Синьозубий, названий так через темний колір зубів, був одним з лідерів данських і норвезьких вікінгів у Х ст. В епоху Каролінгів він воював проти франкських дворян, які тоді правили частиною нинішніх Франції і Німеччини.

 

Як вважається, Гарольд Синьозубий об'єднав Данію у єдине королівство та запровадив там християнство. Також йому вдалося взяти під контроль території у Норвегії та на півночі Німеччини.

 

У 980-х роках він програв велику морську битву проти сил свого сина Свена Вилобородого та змушений був відступити у Померанію, що на території нинішньої північної Німеччини. Припускають, що конфлікт був викликаний тим, що Свен Вилобородий прагнув залишатися язичником.

 

Гарольд Синьозубий помер (за іншими даними - загинув) у 987 році. Саме на його честь була названа технологія бездротової передачі даних "блютус" (з англійського Bluetooth - "синій зуб").