В’ятрович назвав некомпетентністю та перекручуванням лист конгресменів про «колабораціоністів Бандеру і Шухевича»

15:15, 26.04.2018
В’ятрович назвав некомпетентністю та перекручуванням лист конгресменів про «колабораціоністів Бандеру і Шухевича»

Володимир В’ятрович зазначив, що в УПА не було антисемітизму, а євреї були бійцями українського повстанського війська (Укрінформ)

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович розкритикував лист 56 конгресменів США,  якому висловили занепокоєння через «підтримуване на державному рівні» викривлення фактів та заперечення Холокосту, які мають місце у Європі, зокрема – у Польщі та в Україні.

У коментарі Радіо свобода він заявив, що такий документ виник через некомпетентність та перекручування інформації щодо учасників українських визвольних рухів в часи Другої світової війни.

«Коли прикладом вшанування колабораціоністів називають в’язня нацистського табору Заксенгаузен Степана Бандеру або Романа Шухевича, який із 1943 року очолював один із наймасштабніших антинацистських рухів спротиву в окупованій Третім рейхом Європі, то це свідчить тільки, як мінімум, про низький рівень знань тих людей, які поставили свій підпис», – відзначив історик.

Володимир В’ятрович назвав дивним, що така велика кількість американських політиків поставила підпис під листом про фінансований державою антисемітизм в Україні.

«Як приклад нашої (Українського інституту національної пам’яті – ред. Радіо Свобода) пронацистської чи колабораціоністської пропаганди названо нашу інформаційну кампанію, присвячену Українській повстанській армії. Ця інформаційна кампанія складалася з двох виставок «УПА: відповідь нескореного народу», і одна з цих виставок якраз розповідала про масову антинацистську боротьбу Української повстанської армії. Один зі стендів цієї виставки розповідав, зокрема, про євреїв, які в лавах УПА боролися про нацизму, а потім боролися проти комунізму», – додав Володимир В’ятрович.

Нагадаємо, у листі конгресменів, зокрема, стверджується, що в Україні прославляють "нацистських колабораціоністів Степана Бандеру, Рамана Шухевича та Організацію українських націоналістів, а також Українську повстанську армію".

"Ці воєнізовані формування та окремі особи в деяких випадках співпрацювали з нацистами і несли відповідальність за вбивство тисяч євреїв, 70 -100 тисяч поляків та інших етнічних меншин в період між 1941 і 1945 роками", - зазначають у Когнгресі США.

У документі згадують також низку злочинів, скоєну в Україні на фоні антисемітизму, смолоскипні ходи націоналістів, де лунають антисемітські заклики, та діяльність «неонацистського батальйону «Азов», який було інкорпоровано до структури підрозділів МВС.