Поховання «вампірів» у Польщі: науковці пояснили, кого хоронили із камінням у роті та кілком в грудях

15:52, 07.05.2018
Поховання «вампірів» у Польщі: науковці пояснили, кого хоронили із камінням у роті та кілком в грудях

Поховання "упирів" у Польщі (фото: Amy Scott)

Науковцям із університету Алабами вдалося спростувати поширену думку, що в поховання людей-«упирів» на півночі Польщі були тіла незнайомців: виявилося, що всі вони належали місцевих жителів, які хворіли на холеру.

Про це повідомляє "Новое время".

Протягом XVII і XVIII століть у Польщі поширилися деякі досить незвичайні методи поховання. Зокрема, голови мерців відокремлювали від тулуба, в тіло вганяли серпи, а рот забивали камінням. Це, мабуть, робили для того, щоб небіжчик не встав з могили.

Існує безліч теорій подібних поховань, але одне з найпоширеніших припущень полягало в тому, що потенційні вампіри були незнайомими людьми, які викликали підозру у місцевих жителів. Але раніше ніхто не вивчав, чи було щось хімічно унікальне в рештках тих, хто був відзначений як вампіри.

Дослідження, проведене Університетом Південної Алабами, було першим у своєму роді. Воно показало, що вампіри були незнайомцями - насправді всі людські останки, які вони вивчали, були місцевими жителями того району, в якому вони були поховані.

Дослідники вивчили скелети шести людей, які були поховані як вампіри на кладовищі в північній Польщі, а також сотні тіл, які були поховані як зазвичай. Щоб дослідити, звідки прийшли ці люди, команда виміряла співвідношення ізотопів стронцію в їхніх постійних корінних зубах.

Стронцій - це елемент, виявлений у більшості порід, але співвідношення його ізотопів, наявних у деяких зразках гірських порід, змінюється залежно від того, звідки вони походять. Це означає, що вимір ізотопів стронцію у зразку може допомогти визначити, звідки він узятий.

Вчені виміряли співвідношення ізотопів стронцію в зубах як сільських жителів, які були поховані нормально, так і тих, які були відзначені як вампіри, а потім перевірили співвідношення ізотопів у місцевих тварин. Виявилося, що всі шість вампірів були з місцевого регіону - це означає, що вони не були незнайомцями, тобто причиною незвичайного поховання було щось інше.

Автори висунули альтернативну теорію - вампіри, можливо, померли від епідемії холери, яка була поширена у Східній Європі в XVII столітті. Вони пояснюють, що першу людину, яка померла від спалаху інфекційного захворювання, тоді вважали ймовірнішим "кандидатом у вампіри".

"Люди постсередньовічного періоду ще не розуміли принципів поширення хвороб. Замість того щоб шукати наукові пояснення цих епідемій і смертей, вони знаходили пояснення містичні і надприродні. Вони вважали, що епідемії поширюються, тому що перші жертви повстають зі своїх могил і починають мститися живим", - сказав провідний дослідник Леслі Грегоріка.