У Єгипті припинили пошуки гробниці Нефертіті в усипальниці Тутанхамона

16:44, 08.05.2018
У Єгипті припинили пошуки гробниці Нефертіті в усипальниці Тутанхамона

За стінами гробниці Тутанхамона нічого немає.

Вчені прийшли до висновку, що таємної кімнати в гробниці фараона Тутанхамона не існує. Відтак, єгипетська влада завершила пошуки таємної кімнати, де на думку окремих вчених могла  покоїтися Нефертіті.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ.

 

Раніше чиновники заявляли, що на 90% впевнені в тому, що за стіною 3000-річної усипальниці відомого царя існує таємна кімната.

 

Згідно з одною з теорій, це могла бути гробниця цариці Нефертіті, яка, на думку деяких істориків, була матір'ю Тутанхамона.

 

Однак, нове дослідження, показало, що секретного відділення просто немає.

 

Пошуки таємної кімнати почалися, коли англійський археолог Ніколас Рівз, детально вивчаючи гробницю, виявив сліди, які могли свідчити про наявність дверей під штукатуркою.

 

У своєму документі від 2015 року під назвою "Гробниця Нефертіті", він стверджував, що останки цариці, можливо, знаходяться в межах гробниці.

 

Італійські фахівці з Туринського університету під час пошуків використали нові радарні скани. Після дослідження вони заявили, що впевнені в результаті - таємної гробниці не існує.

 

"Це, можливо, трохи розчаровує, що за стінами гробниці Тутанхамона нічого немає, але, з іншого боку, я думаю, що це хороші знання", - сказав доктор Франческо Порчеллі, керівник дослідницької групи.

 

За його словами, вчені проаналізували три різні набори даних радару та провели перевірку цих результатів. Єгипетська влада висновки вчених затвердила.

 

Останки Нефертіті досі так і не виявили, відтак, ця тема є об'єктом багатьох спекуляцій.

 

Зазначимо, що 3000-річна скульптура цариці, яка бездоганно збереглася, зробила її однією з найбільш впізнаваних жінок стародавнього Єгипту. Вважають, що вона сама керувала Єгиптом в період між смертю свого чоловіка та початком правління Тутанхамона.

 

Усипальницю Тутанхамона, яка збереглася майже недоторканною, знайшли в Долині царів майже 100 років тому. Скеляста ущелина на західному березі Нілу неподалік від столиці Давнього Єгипту міста Фіви (нині Луксор) в XVI-XI століттях до нашої ери стала місцем спочинку 63 правителів, від Тутмоса I до Рамзеса X.

 

Остання значна знахідка - гробниця з п'ятьма добре збереженими муміями - була зроблена в Долині царів в 2006 році.