Інститут нацпам'яті Польщі планує розкопки на місці пам'ятника УПА у Грушовичах

10:06, 15.05.2018
Інститут нацпам'яті Польщі планує розкопки на місці пам'ятника УПА у Грушовичах

Пам’ятник УПА в Грушовичах після атаки польських націоналістів у квітні 2017 року

Інститут національної пам'яті Польщі планує розкопки на місці пам'ятника УПА у Грушовичах 24-25 травня для того, щоб переконатися, що там справді захоронені останки воїнів Української повстанської армії.

Повідомлення опубліковано на сайті Інституту національної пам'яті Польщі, повідомляє "Вголос".

Про проведення робіт ІНП Польщі повідомив посла України в Польщі, Об'єднання українців у Польщі, а також запросив їхніх представників взяти участь у роботах як спостерігачі.

Однак відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам'яті Святослав Шеремета заявив виданню "Вголос", що відповідно до міждержавної угоди польська сторона мала би погодити ці роботи з Україною, проте жодного звернення досі не було.

"Станом на сьогодні жодного звернення щодо початку проведення пошуково-ексгумаційних робіт до нас не надходило, ми довідалися про це з преси. Вважаю, що поляки мали б узгодити з українською стороною терміни проведення цих робіт і організацію спільної експедиції. З іншого боку, а як можна проводити спільну експедицію, якщо мені заборонений в'їзд до Польщі?

Не виключаю, що вони організовують це свідомо, аби я не був присутнім під час робіт. Видається, що теперішня польська влада та польський Інститут національної пам'яті ставлять собі за мету знищити українські місця пам'яті в Польщі, які стосуються Української повстанської армії", – зазначив Святослав Шеремета.

Нагадаємо, пам’ятник УПА в Грушовичах зруйнували польські націоналісти 26 квітня 2017 року, згодом місцевий староста розпорядився використати рештки пам’ятника для мощення дороги, щоб українці не зробили із них реліквію.