Останній український політв'язень ГУЛАГу Богдан Климчак помер у 80 років

13:00, 23.06.2018
Останній український політв'язень ГУЛАГу Богдан Климчак помер у 80 років

Богдан Климчак помер у Львові

Богдан Климчак, якого вважають останнім українцем ГУЛАГу СРСР, помер у Львові на 80-му році життя.

Про це виданню Експрес-онлайн повідомив знайомий померлого, член релігійної організації "Берегиня-1" Рідної української віри Володимир Васюта. Члени цієї спільноти в останні роки опікувалися Богданом Климчаком, який був їхнім одновірцем.

Богдан Климчак народився 22 липня 1937 року в селі Себечів на Львівщині. Уперше за грати потрапив у 20 років - наступного дня після закінчення навчання у Магаданському гірничому технікумі. Львів’янин опинився аж у Магадані, бо всю його родину депортували в Сибір 20 травня 1946 року.

Вдруге його засудили 18 червня 1979-го - до 15 років таборів суворого режиму і п'яти років заслання "за антирадянську агітацію і пропаганду та зраду батьківщині" після того, як він спробував втекти із Радянського Союзу до Ірану.

У 1990-му постановою пленуму Верховного Суду УРСР засудження Богдана Климчака за політичними статтями визнали безпідставним, а його дії перекваліфікували у незаконний перехід кордону без антирадянської мети, за який передбачено три роки позбавлення волі.

Загалом Богдан Климчак відбув за гратами 17 років і 40 днів. Крім цього, ще вісім років — на спецпоселенні. У числі його співв'язнів були, зокрема, ідеолог ОУН Петро Дужий, Герой України Степан Хмара, відомий російський демократ Сергій Ковальов. Під час ув'язнення у Мордовії у сусідній з ним "зоні" карався Василь Стус.

Отримавши свободу, Богдан Климчак демонстративно відмовився від радянського паспорта. А коли в прокуратурі йому запропонували подати заяву на реабілітацію, не зробив цього, пояснивши відмову так: "Я не хочу отримувати подачку з рук тих, хто мене позбавляв волі за мою любов до України".

Останні роки він виживав на мізерну пенсію, бо він так і не пішов на поступки навіть владі незалежної України та відмовився від статусу реабілітованого.

Як повідомляла "УМ", поет та радянський дисидент, Герой України Іван Драч помер у віці 81 року. До Володимирського собору на прощання із Іваном Драчем прийшли сотні людей, серед них президент України із дружиною, прем’єр-міністр, депутати.