Україна очолила рейтинг відкритості архівів КДБ

17:11, 27.10.2018
Україна очолила рейтинг відкритості архівів КДБ

Україна стала першою у міжнародному рейтингу доступу до архівів КДБ

Українські архіви, які залишила по собі система радянського КДБ, визнана найвідкритішою серед 10 країн.

Про це повідомляє Новинарня з посиланням на рейтинг, опублікований на сайті Open-Archives.org.

Від Інституту розвитку свободи інформації (IDFI) Україна отримала оцінку 70,11%.

Окрім України, у трійку лідерів також потрапили Грузія (68,37%) та Казахстан (68,36%).

Найгірша ситуація – в Киргизстані.

Балтійські країни, члени ЄС, до рейтингу не включені.



Спеціалісти IDFI в рейтингу відкритості державних архівів пострадянських країн, оцінювали однорідність законодавчої бази щодо державних архівів, загальне архівне законодавство, інші закони, що стосуються архівів, архівні послуги, веб-сайти (архівні, віддалені, онлайн-сервіси) та читальний зал (послуги та процедури для дослідників).

Найвищі показники серед українських архівів отримали Галузевий державний архів Служби безпеки України (ГДА СБУ) – 75.11% та Центральний державний історичний архів України (ЦДІАК України) – 65.1%.

Під час створення методології використовувалися напрацювання української громадської організації “Центр досліджень визвольного руху”, зокрема програми “Відкриті архіви”, повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам’яті.

“Лідерство — не привід зупинятися. На цьому етапі реформи для нас найважливіше – забезпечити сталість доступу. Наразі ми працюємо над створенням архіву Інституту, до якого буде передано документи КДБ з архівів силовиків. Це необхідний етап реформи, який унеможливить політичний вплив на доступ до архівної інформації і позбавить силовиків не властивої роботи” – коментує голова УІНП Володимир В’ятрович.

В УІНП нагадали, що 21 травня 2015 року набув чинності Закон України “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”. Відповідно до нього запроваджується вільний доступ до архівів та передача їх із-під відомств силових органів до Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

Після падіння комуністичного режиму Польща, Чехія, Болгарія, країни Балтії та Центрально-Східної Європи зробили доступними секретні документи каральних органів і таємної поліції та передали їх цивільним відомствам – аналогам Українського інституту національної пам’яті.

Нагадаємо, Україна відкрила доступ до архіву КДБ про трагедію у Бабиному Яру.