Крісло і дисертацію Стівена Хокінга продали з аукціону за мільйон доларів

08:34, 10.11.2018
Крісло і дисертацію Стівена Хокінга продали з аукціону за мільйон доларів

Очікувалося, що крісло принесе близько 15 тисяч фунтів (Фото: EPA/UPG)

Крісло-коляска, яке використовував видатний фізик Стівен Хокінг, принесло на аукціоні Christie's в 20 разів більше, ніж очікували організатори.
 
Гроші від продажу будуть спрямовані в благодійний Фонд Стівена Хокінга і в Асоціацію хвороб моторних нейронів, повідомляє AP з посиланням на аукціоніста Christie's.
 
Моторизоване крісло, яке Хокінг використовував в кінці 1980-х і початку 1990-х років, після того, як він був паралізований через хворобу моторних нейронів, зібрало 296 тисяч 750 фунтів на онлайн-аукціон Christie's.
 
Очікувалося, що крісло принесе значно менше, близько 15 тисяч фунтів.
 
Крім того, одна з п'яти відомих копій дисертації Хокінга 1965 з підписом "Ця дисертація - моя оригінальна робота" була продана за майже 585 тисяч фунтів (понад 760 тисяч доларів). Таким чином, дохід від аукціону перевищив мільйон доларів.
 
Діти Хокінга сподіваються зберегти науковий архів видатного фізика для нації.
 
Christie's веде переговори про те, щоб передати записи вченого британській владі замість податку на спадщину.
 
Дочка Хокінга Люсі заявила, що "завдяки аукціону шанувальники вченого отримають шанс стати володарями реліквії, що нагадує про незвичайне життя фізика-теоретика".
 
Знаменитий фізик-теоретик і популяризатор науки Стівен Хокінг помер 14 березня 2018 року в віці 76 років. Він з юних років страждав від бокового аміотрофічного склерозу. Хвороба не піддається лікуванню і з роками тільки прогресує.