У Базарі на Житомирщині перепоховали останки загиблих 97 років тому воїнів УНР (фото)

09:22, 26.11.2018
У Базарі на Житомирщині перепоховали останки загиблих 97 років тому воїнів УНР (фото)

Перепоховання останків учасників другого Зимового походу на Житомирщині: військові та активісти вшанували пам’ять загиблих (фото: Sergiy Dmitruk / Facebook)

У Базарі перепоховали останки українських військових, які брали участь у Другому Зимовому поході закордонних частин Армії УНР у жовтні-листопаді 1921року.

Про це повідомив голова Коростенської райдержадміністрації Сергій Дмитрук.

"Сьогодні, 25 листопада, перепоховали останки ще частини тих воїнів, що загинули в навколишніх селах зі злочинною комуністичною владою, яка знищувала українську націю понад півстоліття", - написав він.

Сергій Дмитрук нагадав про те, що відбувалося біля містечком Базар Народницького району на Житомирщині 97 років тому.



Він зазначив, що під час другого Зимового походу під командуванням генерал-хорунжого Г. Тютюнника взяли участь інтерновані на території тоді вже польської Галичини козаки і офіцери армій УНР та УГА, але внаслідок нескоординованих дій та відсутності належного озброєння війська України остаточно зазнали поразки.

"Під містечком Базар 537 осіб потрапили в полон до червоноармійців, з них 83-ох осіб вивезли на допит до Києва, 95 померло від поранень, а 359 повстанців Надзвичайна комісія засудила до розстрілу. 22 листопада 1921р. більшовики примусово зігнали мешканців містечка Базар подивитися на розправу. Полонених вишикували над викопаною могилою та запропонували перейти до лав Червоної армії. Натомість у відповідь почули: «Ще не вмерла Україна». Українських вояків було страчено.", - нагадав він.

25 листопада відбулося перепоховання останків тих воїнів, які загинули в селах неподалік Базару.
 



Церемонія відбувалася за участі військових.




Нагадаємо, під Івано-Франківськом перепоховали останки 134 жертв НКВС.