Іван Сірко та Олександр Македонський: що поєднує легендарних полководців

14:35, 05.12.2018
Іван Сірко та Олександр Македонський: що поєднує легендарних полководців

Іван Сірко - легендарний воїн, який переміг в усіх битвах

Історія знає лише двох полководців, які не програли жодної битви, всі походи закінчили успішно, захопили всі міста, які брали в осаду. Це Олександр Македонський та Іван Сірко.

Олександр Македонський неофіційно визнаний найкращім полководцем всіх часів та народів, відзначає сайт Словечко.

Непереможним вважається український воїн Іван Сірко, який обирався запорожцями на посаду кошового отамана рекордну кількість раз.

Іван Сірко мав феноменальний військовий талан за життя він провів 55 походів проти Османської імперії та 65 великих битв та 179 сутичок з ворогами і у всіх з них здобув перемогу. Під його керівництвом козаки захоплювали: Очаків, Білгород-Дністровський, Ізмаїл, Кілію, Тягиню (Бендери), Арабат, Перекоп, Ясси, Кафу, Бахчисарай, Трапезунд.

Перша велика перемога по командуванням Сірка сталася в 1646 року в ході тридцятирічної війни запрошений французами 2500 тисячний загін запорізьких козаків на чолі яких стояли Богдан Хмельницький та Іван Сірко за одну ніч взяли іспанську фортецю Дюнкерк, яку французька армія принца Конде не могли захопити п’ять років. Фортеця Дюнкерк знаходилася в руках іспанців, і мала стратегічне значення — її називали «ключом від Ла-Маншу» Вдячні французи на честь перемоги Івана Сірка встановили пам’ятник козакам на березі Ла-Маншу.

На початку 1670-х років на переправі в пониззі Дніпра Сірко з 2 тисячами козаків розбив 10 тисячну татарську армію.

1675 у битві біля Чортомликської січі під його керівництвом була розбита 15 тисячну турецьку армія. Унаслідок нічного бою з 15 тисяч яничарів урятував лише 3 тисячі, а втрати козаків не перевищили 50 душ. Часом з цією перемогою пов’язують лист Мухаммеда IV до запорожців і славнозвісну відповідь йому, Наступного року Сірко здійснив з 20 тисячною козацькою армією похід у Крим і став першим козацьким отаманом кому вдалося захопити столицю Кримського ханства Бахчисарай.

Цікаво, що його полководницький талант породив серед козаків міф, що Сірко є характерником (чаклуном, ясновидцем). Після його смерті висушену праву руку, запорізькі козаки брали на всі важливі походи намагаючись закликати військову вдачу.

Похований Іван Сірко біля Чортомлицької Січі тепер село Капулівка, Нікопольського району Дніпропетровської області.

Як і тіло Олександра Македонського, гробницю якого неодноразово змінювали, а тіло переносили, тіло Івана Сірка не менше трьох разів перепоховували. Науковці досі шукають тіло Олександра Македонського, а щодо поховання Івана Сірка сперечаються, бо за легендою йому відтяли праву руку перед похованням, але тіло, яке визнають за отаманом, має всі кінцівки.