Політв'язні Солошенко та Афансьєв летять в Україну з Москви

15:21, 14.06.2016
Політв'язні Солошенко та Афансьєв летять в Україну з Москви

Українці Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв, яких утримували в заручниках в Росії, вилетіли з Москви до України.  "Нарешті! Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв уже на борту українського літака і вилітають з Москви до України. Як довго ми боролися за цю мить!", - про це на своїй сторінці у Facebook повідомив глава держави Петро Порошенко.

Раніше фото на борту літака із Солошенко та Афансьєвим виклала перший віце-спікер, член гуманітарної підгрупи у Мінських переговорах Ірина Геращенко. "Вилітаємо за нашими . І за дві години вже Москва . Вже в літаку! Всі подробиці цього чудового дня за кілька годин.

Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв вилітають до Києва. Доручення президента виконано. Ще двоє наших украінців звільнено. Ми з Цеголко і усіма причетними щасливі!", - написала вона.  

Ввечері, орієнтовно о 17:00  відбудеться зустріч Президента Петра Порошенка з Геннадієм Афанасьєвим та Юрієм Солошенком.  Для того, щоб забрати росіян, на яких обмінюють українців, в Гостомелі приземлився урядовий російський літак, який раніше забирав російських ГРУшників.  

Як відомо, раніше генпрокурор Юрій Луценко заявив про можливий обмін українських політв’язнів  на двох громадян Росії  - Євгена Мефьодова і Максима Сакауова, підозрюваних у трагедії в Одесі 2 травня.  На початку квітня Мефьодов заявив про голодування  у зв’язку з тим, що суд не випустив його з-під варти. В грудні 2015-го Мефьодов намагався перерізати собі руку через те, що суд не випустив його під заставу.  Натомість, колегія Малиновського районного суду Одеси прийняла рішення продовжити Мефьодову строк утримання під вартою у зв’язку з тим, що головний свідок обвинувачення Олександр Посмиченко заявив про готовність дати покази, й суд взяти до уваги, що Мефьодов може здійснювати на нього тиск.

2  травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинуло 48 осіб, ще 200 поранено. Більшість жертв загинули у Будинку профспілок.