Олену Лукаш допитали про «амбарну книгу» Партії регіонів

09:50, 25.06.2016
Олену Лукаш допитали про «амбарну книгу» Партії регіонів

Олена Лукаш.

Детективи Національного антикорупційного ьюро (НАБУ) продовжують розслідувати провадження про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів і планово допитувати публічних персон, чиї прізвища згадуються в корупційних списках.

 

Про це в ефірі "5 каналу" повідомив директор НАБУ Артем Ситник.

 

За його словами, у п’ятницю в рамках цього кримінального провадження було допитано колишнього міністра юстиції уряду Азарова Олену Лукаш. Пан Ситник не бажає розповідати деталі, оскільки «зайва публічність уповільнює розслідування цієї справи».

 

При цьому, директор НАБУ Артем Ситник розповів, що ніхто з тих фігурантів, чиї прізвища значаться в документах, «не прийшов до НАБУ добровільно здати зразок почерку, що необхідно для розслідування справи».

 

Водночас, записи "чорної бухгалтерії" ПР вже оцифровані, слідчими встановлюються особи за списками. Ті фігурнати справи, які перебувають в Україні, запрошуються на допити.

 

«Частина з них - в Україні, частина - ні, частина ще встановлюється і допитується, - каже пан Ситник. - Дуже багато значиться (в "чорній бухгалтерії" – Ред.) технічних витрат... І якраз ті особи, які є нейтральними щодо цієї ситуації, допитуються, щоб ідентифікувати правдивість цих записів. Триває планомірна робота, і вона буде проводитися послідовно. Відібрали зразки, провели експертизу, встановили, що це за витрати і ухвалили остаточне рішення щодо конкретної особи.»

 

Сама ж Олена Лукаш у суботу заявила, що прийшла на допит в НАБУ разом зі своїми захисниками з власної ініціативи. При цьому, пані Лукаш висловила сумнів в існування оригіналів документів "чорної бухгалтерії" на тій підставі, що детективи НАБУ відмовилися показати їй ці матеріали. 

 

«Амбарною книгою» ПР журналісти називають виявлений масив документів з офісу «регіоналів» за перше півріччя 2012 року, який переважно складається з розписок про отримані суми коштів iз прізвищами особи, підписами та вказаними цілями платежів. Загалом, за вказаний період видатки партії Януковича становили близько 66 млн. доларів.

 

Нагадаємо, що особою Олени Лукаш цікавиться і Генпрокуратура. Нещодавно Генпрокурор Юрій Луценко обіцяв відновити розслідування справи проти екс-міністра юстиції за підозрою у заволодінні коштами державного бюджету в розмірі 2,5 млн. грн. та вчиненні службового підроблення.