Саакашвілі розповів, як арештовував організатора терактів у Стамбулі

12:40, 01.07.2016
Саакашвілі розповів, як арештовував організатора терактів у Стамбулі

Саакашвілі розповів, чому затриманий у Грузії терорист опинився на волі

Глава Одеської області Михайло Саакашвілі розповів, що  що уряд Грузії вже заарештовував російського громадянина Ахмеда Чатаєва, який, ймовірно, є головним організатором теракту в аеропорту Стамбула.
 
Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. 
 
«Він був заарештований моїм урядом в Грузії під час контртерористичної операції на чолі з генералом Георгієм Лордкіпанідзе, який є головою поліції Одеси. Троє співробітників наших сил безпеки загинули в тій операції. Після зміни уряду в 2012 році новий грузинський уряд на чолі з російським олігархом Іванішвілі відразу ж звільнив Чатаєва, оскільки багато хто з нових урядових лідерів проголосили його політичним в'язнем. Я все ще був президентом і рішуче заперечував проти його звільнення, але вирок був скасований прокуратурою», - зазначив Саакашвілі.
 
Губернатор розповів також, що його 10-річний син подорожував через цей термінал напередодні теракту, тому він відчуває повну солідарність з родичами жертв безжального вбивства.
 
Українські спецслужби також могли відпустити передбачуваного організатора терактів в аеропорту Стамбула, так як не мали достатніх підстав для його затримання, повідомив засновник і перший керівник Управління кримінальної розвідки та Головного управління УБОЗ МВС України Валерій Кур в  ефірі Еспрессо.TV.   
 
«Існує презумпція невинності. Те, що затримали, ще не означає, що пред'явили звинувачення», - підкреслив Кур.
 
«СБУ працює. У них є сьогодні інструментарій, але, на жаль, у них сьогодні багато інформації може бути відсутньою. Вони спілкуються з іншими країнами світу, так само, як і ми спілкуємося, поліцейські, через Інтерпол й інші системи. Але, знову ж таки, це інформаційне повідомлення. Це зовсім не те, що дозволяє приїхати, затримати з пістолетом в іншу країну. Це всього лише інформаційний спосіб передачі даних», - зазначив він.
 
1 липня в Стамбулі було затримано 11 іноземних найманців «Ісламської держави» у зв’язку із терактом в Стамбулі, повідомляє Hurriyet daily news. Таким чином, загальна кількість затриманих становить 24 особи. Раніше повідомлялося, що теракт в аеропорту Стамбула скоїли троє смертників, які були громадянами Узбекистану, Киргизстану і Росії (Дагестан).