Франція відмовилася від пластикових пакетів, черга за Україною?

13:20, 01.07.2016
Франція відмовилася від пластикових пакетів, черга за Україною?

(Транс Еко Сервіс)

З 1 липня Франція відмовиться від використання одноразових пластикових пакетів, які зазвичай видають на касах магазинів,  повідомляє RFL.
 
Замість одноразових пакетів покупцям запропонують багаторазові пластикові пакети товщиною більше 50 мкм, паперові пакети або пакети з певним змістом матеріалів рослинного походження (наприклад, картопляного і кукурудзяного крохмалю). Більш тонкі пластикові пакети - мнше 50 мкм, використовувати заборонять.
 
До 2017 року зникнуть пластикові пакети і з продовольчих відділів супермаркетів. Загортати фрукти, овочі, сир можна буде тільки в пакети з певним змістом матеріалів рослинного походження (картопляного і кукурудзяного крохмалю), які згодом можна компостувати.
 
Наступним кроком екологів у Франції стане заборона до 2020 року одноразового пластикового посуду. Однак цю ініціативу екологів поки не підтримує міністр екології Сеголен Руаяль. Вона вважає таку вимогу  "антисоціальною»,  так як сім'ї з низькими доходами в своєму побуті багаторазово використовують   одноразовий пластиковий посуд.
 
Як зазначають екологи,  термін розкладання пластикових пакетів становить 100-400 років. За даними міністерства екології, щорічно у Франції використовується близько 17 мільярдів одноразових пакетів, що завдає шкоди екології. На пластикові пакети припадає 75 % світових відходів.
 
Понад 150 Зараз мільйонів тонн пластику зараз забруднює світовий океан, повідомило британське екологічне НКО Фонд Еллен Макартур. 
 
Від пластика вже відмовилися в таких мегаполісах, як Лос-Анджелес, Сан-Хосе, Сан-Франциско. В Австралії заборона на безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів в торгових центрах діє з 2008 року. Введений в 2002 році в Ірландії 15 % -й податок на покупку кожного одноразового поліетиленового пакета знизив їх використання на 75-90 %. З 1 червня 2008 року заборонено виробництво надтонких поліетиленових пакетів у Китаї, а також безкоштовне розповсюдження поліетиленових пакетів в магазинах і на ринках.
 
В Україні влада поки що самоусунулася від вирішення цієї проблеми. Щоб не перетворити Київ на смітник, активісти зареєстрували на сайті  Київради дві петиції з проханням  заборонити продавати і використовувати поліетиленові пакети, а також посипати дороги сіллю. Якщо вони наберуть по 10 тисяч мінімально необхідних підписів за 90 днів, влада міста повинна буде їх розглянути.