Хворі на СНІД та туберкульоз українці під посольством Німеччини розрізали презервативи (фото)

14:23, 01.07.2016
Хворі на СНІД та туберкульоз українці під посольством Німеччини розрізали презервативи (фото)

Сьогодні українці хворі на ВІЛ/СНІД та туберкульоз провели акцію під посольством Німеччини з вимогою збільшити фінансування Глобального фонду, адже від цього залежать життя пацієнтів з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом.
 
Відмова Німеччини, як країни-донора, збільшити фінансування вдвічі на програми Глобального фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією може призвести до нестачі коштів.
Зараз тільки за однією програмою протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу лікування отримує 21 278 українців з ВІЛ. 
 
Щоб привернути увагу до акції, пацієнти принесли під посольство презервативи, які розрізали навпіл.  Ця символічна демонстрація мала наочно показати, що лише при повному фінансуванні можливо зупинити епідемії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. 
 
«Адже як половина презервативу не може захисти від інфекцій, так і зменшення фінансування вдвічі не може забезпечити усіх потреб на лікування пацієнтів», - пояснив Сергій Федоров, голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні. 

 
Загальна сума грантів, яку надав Глобальний фонд для України на подолання епідемій ВІЛ/СНІДу та туберкульозу, становить більше $548 млн.
 
Зокрема,  за кошти Глобального фонду в Україні здійснюється закупівля протитуберкульозних препаратів 2-го ряду, закупівля препаратів для лікування гепатиту С, швидких тестів на ВІЛ та препаратів для замісної підтримувальної терапії тощо. 
 
«Забезпечення усіх цих програм було б не можливим без грошей Глобального фонду», — розповів Сергій Федоров.

 
Про ризик для життя українських пацієнтів каже і Дмитро Шерембей, голова Координаційної Ради Всеукраїнської Мережі ЛЖВ.
 
«100% лікування дає 100% зберігання життів пацієнтів. Тому ми взяли за пріоритет — усіма силами боротися за ці життя. Глобальний фонд завжди допомагав Україні та перекривав дефіцит лікування, який не могла забезпечити держава», - нагадав він.
 
Зокрема у 2015 році, коли в Україні сталась катастрофічна ситуація з держзакупівлями ліків, саме завдяки фінансовій допомозі Глобального фонду вдалося врятувати тисячі життів українських пацієнтів та закупити необхідні препарати.  
«Тому без допомоги Фонду пацієнти просто помруть без ліків», - із сумом констатував він.
 


Подібні акції відбудуться днями по всьому світу в рамках всесвітньої кампанії Fund the Fund, яку ініціювала AIDS Healthcare Foundation з метою збільшення країнами–донорами фінансування на програми боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом. 
 
Зокрема активісти вже виходили до посольств Німеччини в ПАР, Індії, В’єтнамі, Китаї та країнах південної Америки. 
 
5 липня активісти, які пікетували посольство Німеччини у Києві, також пікетуватимуть офіс Канцлера Німеччини у Берліні. Пацієнти проситимуть уряд Німеччини збільшити фінансування програм Глобального фонду вдвічі, як це вже зробила Канада та пообіцяла зробити Японія.
 
Німеччина на даний час обіцяє 215 млн євро у 2016 році, але цього недостатньо, на тлі інших країн та потреб Глобального фонду. Цей внесок необхідно, як мінімум подвоїти.
 
«Нещодавня доповідь Глобального фонду показала, що завдяки діяльності Фонду за 2015 рік у світі було врятовано 17 мільйонів життів. Тільки до кінця 2016 року ця цифра має зрости до 22 млн. Тепер же, через відмову у збільшенні фінансування однієї країни-донора, ці пацієнти можуть не отримати життєво необхідного лікування», — каже Денис Годлевський, менеджер з адвокації у Східній Європі, Європейське бюро AHF.