Польща вводить візи для українців, що живуть на кордоні

16:30, 01.07.2016
Польща вводить візи для українців, що живуть на кордоні

Польша ввела візи для українців через НАТО та Папу Римського

Міністерство закордонних справ Республіки Польща прийняло рішення призупинити малий прикордонний рух на українсько-польському кордоні з 4 липня 2016 року. Про це йдеться на сайті МЗС Польщі.  
 
В якості підстав називаються проведення у Варшаві 8-9 липня 2016 року саміту Північноатлантичного альянсу, а також Всесвітніх днів молоді 2016, під час яких з 20 по 31 липня Польщу відвідає з візитом  Папа Римський Франциск.
 
Таким чином, жителі прикордонних районів України більше не зможуть перетинати кордон за спеціальними дозволами, виданими відповідними органами Польщі, в рамках малого прикордонного руху.
 
Тепер всі громадяни України зможуть перетнути кордон тільки на загальних підставах і за документами, визначених польською стороною, а саме паспортні документи і віза.
 
У польському МЗС не уточнили, коли саме буде відновлено малий прикордонний рух.
 
Одночасно Польща прийняла рішення про призупинення прикордонного руху з Росією, зокрема, Калінінградською областю. Відповідна інформація опублікована на сайті консульства Польщі в Калінінграді.
 
Раніше повідомлялося, що Польща введе тимчасовий прикордонний контроль з країнами ЄС, зокрема, з Німеччиною, Словаччиною, Чехією та Литвою, а також у портах і аеропортах.
 
В пояснювальній записці проекту рішення, яке готувало МВС Польщі, відзначається, що прикордонний контроль необхідний, щоб «запобігти в’їзду в Польщу осіб, які можуть порушити громадський порядок або іншим способом представляти загрозу для безпеки».
 
Тимчасовий прикордонний контроль будуть здійснювати мобільні патрулі прикордонників, які використовують спеціальні транспортні засоби, так звані «шенгенбаси» (schengenbusy).
 
Ці транспортні засоби обладнані портативними пристроями з доступом до баз даних для перевірки автентичності документів, приладами для ідентифікації наркотиків, а також пристроями для радіаційного контролю.
 
Мандрівники, які мають право на вільне пересування країнами ЄС, повинні мати при собі документи, що засвідчують особу і громадянство. Громадяни третіх країн зобов'язані мати документи, що дають право на перетин кордону (паспорт) і підтверджують право на перебування в Польщі, тобто, наприклад, візи.