Активісти блокують Печерський суд з вимогою звільнити арештованих «айдарівців» Валентина Лихоліта та Ігоря Радченка

11:47, 02.07.2016
Активісти блокують Печерський суд з вимогою звільнити арештованих «айдарівців» Валентина Лихоліта та Ігоря Радченка

Зала засідань Печерського суду зранку

Активісти і народні депутати забарикадувалися в суддівській залі Печерського суду і не дозволяють вивезти «айдарівця» Валентина Лихоліту, якого в п'ятницю суд арештував на два місяці.   
 
Про це повідомив нардеп від «Самопомочі» Єгор Соболєв на сторінці в Facebook.
 
«Ми далі не дозволяємо вивезти в СІЗО айдарівця Валентина Лихоліта, якого суддя Печерського суду Гладун постановила заарештувати за звинуваченнями лідерів еленерівців Сєвєродонецьку», - написав він.
 
За його словами, ніч минула спокійно. «Приблизно о 03:00 перед судом з'явилася велика група "космонавтів", присутні бійці Айдару та Донбасу без додаткових запитань забарикадували усі двері і приготувалися до штурму. Його не було. Натомість до нас приїхали бійці Азову на чолі з Андрієм Білецьким», - зазначив він.
 
Вимога присутніх - випустити Лихоліта. Тим часом, на Хрещатику  біля будівлі Печерського райсуду Києва бійці добровольчих батальйонів планують встановити намети,  повідомив нардеп від "Радикальної партії" Ігор Мосійчук.
 
Нагадаємо, увечері в п'ятницю, 1 липня, Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці колишнього начальника штабу батальйону "Айдар" Валентина Лихоліта з позивним "Батя", під командуванням якого воювала Надія Савченко. Другий затриманий «айдарівець» – Ігор Радченко  (він же «Рубєж»).  
 
Кримінальне провадження проти «айдарівців» відкрите за підозрою в організації озброєної банди, розбої, проникненні в житло, викраденні більше двох осіб тощо.“Айдарівці” порушили Конституцію, статут ЗСУ та неналежно виконували свої обов'язки, уточнили в прес-службі ГПУ.
 
Під час розгляду справи, у залі суду  виникла бійка, а суддю облили водою, повідомив на сторінці в Facebook журналіст Сергій Іванов.
 
"Бачив, як поліцейські здають зброю комусь з цивільних. Потім до зали зайшли люди в балаклавах і цивільному одязі, один з них був озброєний автоматом. Копи сказали, що це військовий спецназ. Відбулась ще одна коротка сутичка, після чого "балаклав" вивели з приміщення. Якщо це дійсно були представники ВСУ, незрозуміло, що вони робили в суді, у центрі Київа", - написав він.
 
За його словами, вела засідання суддя Христина Гладун, «яка зняла з розшуку Андрія Портнова, і стосовно неї ГПУ розслідує кримінальне провадження».
 
У своєму Facebook заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука  повідомив, що відбулося саме затримання “небезпечних злочинців”, але їхня небезпека «полягала не в тому, що вони організували стійку злочинну групу під патріотичними гаслами, не в тому, що вони причетні до всього, що лише тільки можна собі уявити (вбивства, тортури, викрадення, здирництво, наркотики...)».
 
Заступник міністра переконаний, що головна загроза від одного з них - це те, що він, будучи розумною людиною, фаховим юристом, намагався пролізти до органів державної влади.
 
«Рубєж»

 
Ім'я першого затриманого - Ігор Радченко (він же «Роман Романич» й «Рубєж»). Звільнився зі ЗСУ у грудні 2015 року. У лютому 2016 року  став заступником губернатора Запоріжжя Костянтина Бриля.
 
Як писали ЗМІ, на новому місці “Рубєж” мав займатися силовим напрямком, питанням оборони, а також боротьбою з криміногенною ситуацією в регіоні.

До цього у жовтні 2014 року Радченко брав участь у виборчій кампанії на Луганщині. Балотувався в окрузі № 113 з центром у місті Сватове як самовисуванець, але програв вибори.

Невдалою була й попередня спроба Радченка пройти в парламент у 2012 році  від "Батьківщини".
 
Ім'я Радченка неодноразово фігурувало у скандалах. Ще в лютому 2015 року у ЗМІ з'явилися повідомлення про його викрадення. Пізніше Генпрокуратура звинуватила в цьому екс-комбата "Айдара" Сергія Мельничука. Сам “Рубєж” також вказував на Мельничука.

Як пише журналістка Олена Решетилова, «Рубєж» пов'язаний з колишнім мером Лисичанська, а нині депутатом від «Оппоблоку» Дунаєвим. "Айдарівці" за наказом Радченка охороняли власність Дунаєва.  «На групі Рубєжа, окрім мародерства, рекету, розбою, ще є той славнозвісний наркотрафік, про який всі говорять, але ніхто не може знайти. Ну, і саме "Рубєжа" батьки Шабрацького (загиблого "айдарівця" ) звинувачують у вбивстві сина», - написала вона. 
 
Також за інформацією видання «INSIDER», “Рубєж” створив навколо себе групу довірених осіб, в тому числі з "кримінальників", котрі мали найкращу зброю, але на передову не виїжджали. 
 
«Батя»


 
Валентин Лихоліта - командира 72-ої механізованої бригади з позивним “Батя” затримали  у військовій частині співробітники військової прокуратури. 
 
«Затриманий військовою прокуратурою за заявою лідерів сепаратистів Сєвєродонецька - колишнього мера і його заступників. При яких місто опинилося в ЛНР. Вони звинувачують Батю в тому, що його бійці забрали у них фотоапарат та інші матеріальні цінності», -   написав  Соболєв.    

На відміну від Радченка, Лихоліт має біографію легендарного старшини батальйону. Він був аквтивним учасником Революції Гідності у складі "афганської сотні". Після початку російської агресії вступив у лави батальйону "Айдар", був начальником штабу. Брав участь у боях за Щастя.Нагороджений орденом "За мужність" III ступеня.

При цьому, як казали волонтери "Українській правді", вони відмовилися допомагати батальйону через проблеми в ньому. За словами Володимира Григоренка, представника Старобільського ГО "Воля", в "Айдарі" ніхто не вживав заходів до наведення порядку - ні Мельничук, поки був комбатом, ні "Батя".