Суд в Києві заарештував молдавського бізнесмена за розкрадання 1 млрд євро

12:17, 29.07.2016
Суд в Києві заарештував молдавського бізнесмена за розкрадання 1 млрд євро

Печерський районний суд Києва виніс рішення про арешт молдавського бізнесмена В’ячеслава Платона, який є фігурантом гучної справи про розкрадання € 1 млрд з ряду банків Молдови напередодні парламентських виборів у 2014 році. Про це повідомила "Європейська правда" з посиланням на керуючого партнера юридичної фірми "Правовест" Гліба Сегиди, що представляє інтереси затриманого.
 
"Суд повністю задовольнив подання Печерської районної прокуратури та заарештував його на 40 діб", - заявив адвокат.
 
Платона затримали співробітники СБУ та ГПУ 25 липня в Києві за ордером Інтерполу на прохання Молдови. Як повідомила СБУ, затримання було проведено "з метою подальшої екстрадиції до Молдови".
 
У той час, захист готує апеляцію і має намір довести, що В'ячеслав Платон насправді є українським громадянином на прізвище Коболєв. Згідно українському законодавству, країна не може віддати свого громадянина іншій державі у порядку екстрадиції, а також затримувати для екстрадиційного арешту.
 
Водночас, СБУ заявляє, що у скандального злочинця фальшивий паспорт фальшивий, отриманий без набуття громадянства.
 
Захист затриманого каже про політичний характер справи проти Платона, якого нібито "замовило найвище керівництво Молдови".
 
За словами прокурора Молдови Віорела Мораря, бізнесмен Платон, якого місцеві ЗМІ "охрестили" "головним рейдером країни", був оголошений в міжнародний розшук. Прокурор зазначив, що Платон "проходить обвинуваченим у справі про незабезпечених кредитах, отриманих у Banca de Economii ("Ощадний банк") юридичними особами, яких контролювали люди, близькі до нього". За даними слідства, вони отримували незабезпечені кредити, які пізніше погашалися за рахунок коштів банку. Прокурор уточнив, що мова йде приблизно про 800 млн леїв (близько 40 млн доларів), які виводили в інші країни, зокрема в Латвію і Великобританію.
 
У причетності до масштабних махінацій підозрюють екс-премʼєра Молдови Влада Філата.
 
Молдавія 26 липня звернулася до України з проханням видати бізнесмена, а прокуратура країни вже видала ордер на попередній арешт Платона терміном на 30 діб.
 
Сам Платон раніше заявив журналістам, що його арешт пов'язаний з політикою.